Black swan - arvostelu

lauantai 12. marraskuuta 2011

Joutsenlammen huumaavan upeat sävelet pauhaavat paljon vaikuttavammin kuin itse elokuva. -Nämä sanat kuvaavat minusta parhaiten koko elokuvaa.

Enpä ole tullut pitkään aikaan katsoneeksi näin skitsoa elokuvaa. Elokuva, jossa on hyvät musiikit on aina ilo katsoa. Oli se sitten hyvä tai huono. 

Fiktion ei ole pakko olla realistista. Black Swan ei ole dokumenttielokuva baletista. Se kertoo enemmän ihmismielen psyykkisestä hajoamisesta kuin tanssista. Sen henkilöt ovat keksittyjä. Portman ei ole balettitanssija, vaan näyttelijä, joka esittää sellaista. Näyttelijän ei tarvitse oikeasti osata. Ei elokuvissa kuollakaan oikeasti. Tuskin kovin moni katsoja myöskään muodostaa käsitystään baletista pelkästään tämän elokuvan pohjalta. 

Black Swan ei päästä helpolla. Siinä ei ole yhtään kevyttä kohtausta tai hetkeä eikä yksikään henkilöhahmoista tai keskeisten henkilöiden välisistä suhteista ole normaali. Ja hyvä niin. Elokuvan maailma on kieroutunut, mutta pimeydessään kaunis. 

Ei ole jännitystä ilman äänisuunnittelua. Se ja musiikki toimivatkin elokuvassa erinomaisesti. Black Swanin parasta antia on kuitenkin musiikin jälkeen sen kokonaisvaltaisen upea visuaalinen ilme. Elokuvan juonesta voidaankin olla sitten  montaa eri mieltä, minuun se ei kolahtanut. Liian arvattava ja jotenkin tylsä, mutta olisi ehkä pitänyt lukea takakansi ennen elokuvan katsomista.

En ala nyt enempää selittämään, mutta kannattee kuitenkin katsoa :) (Jos siis et ole vielä sitä tehnyt!)

Arvosana: ★★☆☆☆ ½

3 kommenttia:

  1. Anonyymi, joka linkitit minulle, kyllä, olen ottanut pätkän ja muokannut sen omaan muotoon. Vähän ehkä kiireellä ja huolettomasti :\

    VastaaPoista
  2. hmmm, portman itseasiassa ON balettitanssija, ainaki aikoinaan ollu...

    VastaaPoista