Kiina: Ihmiset ja ympäristö

keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Kiinassa on ihmisiä paljon. Pekingissä asuu n.12miljoonaa ihmistä, Shanghaissa n.23miljoonaa, joten ihmisistä ei luulisi olevan pulaa. (Wikipedia kertoo) Mun mielestä maailmalla on kivaa se, kun tutustuu uusiin ihmisiin. Parasta siitä tekee sen, kun ihmiset "jää" sun elämään. Viime reissulla me tutustuttiin muutamaan kiinalaiseen hostellin työntekijään, joiden kanssa nyt uudemman kerran tavattiin. Se vasta oli ihanaa!

Mun mielestä se on todella erikoista, että kun saavuimme ensimmäisenä päivänä hostellille niin vastassa oli Tong, joka muisti Rikut. Kyseisessä hostellissa käy todella paljon ihmisiä ympäri vuoden ja silti hän tunnisti Rikut kolmen vuoden jälkeen. Riku on jutellut Tongin kanssa viimeksi yli kaksi vuotta sitten facessa.

Eniten itse odotin Karyn tapaamista.  Kiinalaisittain Gau Cong Yi, tuttavammin "pikkusisko", joka viime reissulla ihastui meihin täysin ja oli todella suloinen tyttö. Nyt 20-vuotiaana neiti on päässyt tarjoilijan töistä CCTV:lle töihin ja näin iloista ihmistä en ole koskaan tavannut. Kiinalaisethan syntyy muuten 1-vuotiaana, joten Kary on kiinassa virallisesti 21-vuotta.


Paikallisen kiinalaisen kanssa on niin helppo kulkea ja saa kokea sellaista, mitä tuskin kokisi turistina. Käytiin shoppailemassa, syömässä ja tietenkin opeteltiin kiinaa! Kary on oppinut englannin ollessaan töissä hostellilla ja nykyisin opiskelee sitä kerran viikossa. Hävettävää myöntää, että kiinalainen tyttö puhuu paremmin englantia kuin tämän tekstin kirjoittaja..

Kuten osa jo tietää, mun eglannin taito on lähes nollassa ja reissussa niin hävetti, etten osaa itse puhua yhtään. Ymmärrän suht paljon perus "mitä kuuluu" keskustelusta, mutta joskus kokonaisuudesta voi kadota oikea tie ja sukat saattaa olla boxerit jne.. Onneksi Kary tän tiesi ja oli ihan hämillään, kun sitten uskalsin selittää jotain todella pientä "Riku meni vessaan, ulkona sataa vettä, missä on metro jne.." Joten mun on PAKKO mennä englannin kurssille tulevia reissuja ajatellen! (Rikun yksi ehto naimisiin menolle...)

Se normaali "keppikirjaintyyli" on kuulemma rumaa kiinaa, tässä meidän nimet kauniisti, vähän kuin kaunokirjoitus suomessa!
Kiinalaiset yleisesti puhuu todella vähän englantia. Shanghai (ja vähän peking) on sen verran kansainvälinen paikka, että siellä pärjäsi jo pelkällä englannilla. Muuten kommunikoitiin englanti-elekieli-ilmeet ja loppuajasta myös kiinalla. Se helpotti suuresti, kun osasi sanoa hei, kiitos, vasen, oikea.. Sitten niitä vaikeampia: mun nimi on, maksan laskun, saisinko yhden kaljan, paljon onnea jne.. Tosin kun sanoi kiinaksi jotain niin porukka oletti, että osataan enemmän.. Laura sanotaan Lao La ja Riku on Li Ku. Kiina on todellista mongerrusta ja näin juntti suomalaisen tasaisella puheella se on todella vaikeaa. Ja kiinalaisen on vaikea sanoa R-kirjain ilman, että se kuulosti hassulta :')

Onneksi mun "kuuntelija korva" kehitty sen verran, että ymmärsin sanoja puheesta ja osasin välillä tulkata taksikuskin puhetta ihan ymmärrettävästi. Toki etuna on se, että elekielen ymmärtäminen viittomakielen ansiosta on hitusen parempaa kuin Rikulla. Mutta edelleen en varmaan sanaakaan julkisesti sanonut ääneen. Lupasin pikkusiskolle alkaa opiskelemaan kiinaa ja olishan se siistiä osata sitä paremmin kuin englantia ;) Kiinaa me yritettiin myös kirjoittaa.. Se on jotain mahdotonta rakettitiedettä, mutta internetin merkki me opittiin pongaamaan joka paikasta, joten ei sekään ole mikään mahdottomuus! 

Mun vinkki kiinaan matkaaville on se, että ottakaa mukaan kynä ja paperia. Kiinalaiset ovat todella ystävällisiä ihmisiä ja mielellään auttavat kirjoittamaan osotteita kiinaksi. Monen monta tilannetta on mennyt niin helposti valmiin kiinankielisen lapun kanssa. Ruututpaperi herättää paljon ihmetystä, joten viivaton vihko on parempi vaihtoehto :')


Eräänä iltana tapahtui jotain todella erikoista, josta olen kiitollinen. Päästiin tutustumaan Karyn kotiin! Kun kiinalaisia on paljon, he asuvat myös kuin sillit purkissa. Näitä betonihelvetiksi kutsuttuja alueita oli paljon! Ylemmissä kuvissa näkyy vähän "hienompi" alue, mutta elintasoa on vaikea arvioida talojen perusteella. Kaukaa hienokin talo saattoi olla läheltä ihan kulunut, lienekkö saasteekin pilannut ulkonäköä.

Pikkusisko on tullut pienestä kylästä töihin Pekingiin, joten hän asui vähän hostellin tyylisessä huoneistossa kahden muun tytön kanssa. Hänen kotiin oli n.15km matka meidän hostellilta ja ruuhkaisena aina tämä matka metrolla kesti jopa 2h. Me tultiin yöllä takaisin hostellille pimeällä taksilla ja aikaa kului n.20min.

Karyn huoneessa oli kerros sängyt neljälle ja tavattiin suloinen tyttö, joka kyllä ihastui Rikuun täysin. Kiinalaisilla on ipadit ja selfiet erittäin tuttuja ja Riku kyllä sai osakseen kiinalaista posetusta sormet pystyssä. Kiinalaiseen kauneusihanteeseen kuuluu mahdollisimman vaalea iho. Pelkästään mun läsnäolo sai Karyn ja hänen kaverit ihan sekaisin, (tosin muutama KYMMEN tyttöä olisi halunnut tulla tapaamaan meitä, mutta Karyn aikataulu ei sopinut heille.. Olo kuin nähtävyydellä? :D) Riku nyt vaan on niin komea olemalla länsimaalainen mies. Ulkomaalainen mies nostattaa kiinalaisen statusta muiden silmissä, joten sellainen on heille kuin lottovoitti. 

Olisittepa nähneet, kuinka sekaisin tytöt meni suomen kuvista ja kuinka Karya oksetti katsoa suomalaista ruokaa. Mämmi ja karjalanpiirakka ei maistus heille, tosin osattiin mekin välillä ihmetellä kiinalaista ruokailua (tulossa myöhemmin juttua) :D Kunhan saan Rikulta selfie poseja tyttöjen kanssa niin pakko niitä on laittaa tänne näytille ;)


Entä sitten muut ihmiset? Ulkomaalaiset keskenään samassa hostellissa? Dormissa nukkuminen ja baareissa avoin hymyily tuo ihmisiä lähemmäs toisiaan. Pekingissä nukuttiin brittien, arabien ja ihme hiippareiden kanssa samassa huoneessa, Shanghaissa tutustuttiin ruotsalaisiin tyttöihin, joiden kanssa matkutettiin yhdessä vuorille. Fjällrävenin repun kauttahan se keskustelu lähti ja kaupungilla sama keskustelu alkoi norjalaisten tyttöjen kanssa ja taisi Riku jutella myös ranskalaisten, saksalaisten ja kiinalaisten kanssa. 

Parasta on se, että kahdestaan yli kolmen viikon reissussa alkaa juttu loppua kesken ja kyllä ihminen kaipaa muutakin juttu seuraa kuin sen englantia puhumattoman kaverin.. Eiku siis oikeasti mullakin oli kiva kuunnella juttuja ja ruotsin tytöt kun oli matkustellut paljon ja välillä hurjiakin matkoja sai kuunnella. Toiset opetteli innoissaan suomea "Juodaan viinaa" ja totta puhuen alkoholi yhdistää ihmisiä varsinkin iltaisin ja joskus saattoi olla kymmenenkin ihmistä samassa pöydässä huutamassa :)

Vaikka mulla yhteinen kieli puuttui ja ensimmäsitä kertaa kumpaakin alkoi harmittamaan se, ettei osata ruotsia. Saatoin joskus hätätilanteessa sanoa ruotsi-englanti-suomi sanastoa sekaisin.. Onneksi hymyllä pärjää pitkälle. Ja olihan mulla oma tulkki mukana puhumassa mun puolesta.. :')

Tess, What is happening? :') Haha, tähän on hyvä lopettaa ensimmäinen kertomus kiinasta. Jos on jotain toiveita aihepiiristä niin laittakaa kommenttia. Näitä on kiva tehdä, vaikka aikaa kului sellaiset 6h..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti