Lyhyesti Alanyasta

maanantai 27. lokakuuta 2014

Nyt on palattu Suomeen. Lennot sujui mukavasti ja mulla on jälleen virtaa olla töissä pirteänä. Palaan varmasti myöhemmin tarkemman kirjoituksen kanssa, mutta ajattelin vähän purkaa mun tuntemuksia reissusta. Nämä on vain mun mielipiteitä, joten vapaa kommentointi omista kokemuksista on tervetullutta! :)

Mun mielikuva Turkista oli se, että siellä ihmiset ovat töykeitä, kamalan limaisia lirkuttelijoita, jotka varastaa kaikki mun tavarat ja ei jätä hetkeksikään rauhaan. Maisemien ajattelin olevan tylsät, kadut likaisia ja ruokana vain kebabia. (Josta varmasti saisin ruokamyrkytyksen vain katsomalla sitä.) Ajatuskin lähteä turkkiin halpaan shoppailu paratiisiin turistirysän keskelle kauhistutti, koska ihan varmasti en kuulisi sanaakaan englantia suomalaisten keskellä.

Mistä tämä mielikuva sitten on syntynyt? Muiden puheista, jotka eivät vastanneet yhtään mun kokemuksia.


Ensinnä Turkkiin on helppo matkustaa. Lento kestää sen neljä tuntia ja Alanyaan matka jatkui vielä kaksi tuntia bussilla. Kuudessa tunnissa olet pois suomen kylmyydestä, tsek! Meidän lento oli tasainen, lentoruoka ihan maittavaa, paluu matkalla jäätelöä ja busseissa ilmastointi!!!

Turkissa oli paljon perusasioita hyvin. Maisemat ovat kauniit ja yleispuhtaus on siisti. Siellä on hyvät vessat, joita siivotaan usein. Suihkusta tulee lämmintä vettä aamuisin ja meidän huoneisto oli suht uusi. Meillä oli hotelli Bon Apart Sealine all inclusive-tarjoilulla, johon kuuluu siis ruuat, juomat ja kahvi tarjoilut ilmaisena. Huone oli seitsemännessä kerroksessa, josta näkyi merelle ja vuoristoon. Huoneisto oli tilava ja meillä oli koodilla varustettu kassakaappi, joten rahat ja muut pysyi hyvin tallessa ilman pelkoa varastamisesta. Mikä parasta: Meidän hotellin vieressä ei ollut baareja huutamassa yöllä! :)

Lokakuun sää on lämmin, mutta meidän lomalle sattui neljä sateista päivää ja kuusi ukkosmyrskyä. Meren ja vuoriston ansiosta myrskyt oli aikamoisia ja äänet todella voimakkaat. Mutta lämpöä silti riitti ja ei ainakaan ollut lunta ;)


Turkki on edullinen kohde eikä matkat ole älyttömän kalliita. Turkissa rahana on TL (turkin liira), mutta myös euroilla voi maksaa halutessaan. Rahanvahtopisteitä on paljon ja välistä otettiin vain muutama euron. Olin suuresti pettynyt siihen, että Alanyassa voisi muka shoppailla?!? Jokaisessa liikkeessä oli täysin samat kopiolaukut ja -paidat ja turkkilaiseen kulttuuriin kuuluva tinkaaminen ihan naurettavan helppoa. Ennemminki turkkilaiset luopu tinkaamisesta, vaikka me oltais voitu jatkaa pidempään. Oltais ostettu muutama neule, mutta en ikinaailmassa olisi voinut maksaa niistä 100e.. Siinä vaiheessa on vain parasta lähteä pois. Mun pitää oikeasti kirjoittaa vitsillä tänne "tinkaamisen menetelmät" -kirjoitelma, sitä odotellessa :D

Turkkilaiset kopiot ovat äärettömän huonolaatuisia verrattuna kiinalaisiin. Myös myyminen on paljon näkyvämpää kuin muualla maailmalla. Toisaalta itse en halua tukea kopiointia, joten en niitä osta. Vaikeinta oli löytää "merkitöntä" laukkua, koska nyt LV, mickael kors ja prada ovat niin näkyvillä jopa 12-vuotiaiden koulu laukkuina.. Hohoi, haluan antaa mielummin panostukseni aitoon. Se siitä saarnaamisesta, löytyy sieltä toki mausteita, teetä, kankaita ja muuta hyvää ostettavaa. Esimerkiksi silmälasit ja oikea nahka on halvempaa kuin suomessa :)

Meitä ei niinkään sisäänheittäjät, myyjät tai muut häirinneet matkalla, mutta taksikuskit oli niitä pahimpia kusettajia. Me vaaditaan aina taksissa mittaria, joka on osottautunut kaikkialla muualla maailmalla hyväksi tavaksi, paitsi turkissa.. Jos sulla on matkaa hotellille 3km, miten saada tästä matkasta mahdollisimman paljon rahaa irti? Kiertämällä tietty pisintä kautta. Kuskithan luulee, että ihmiset on niin tyhmiä ja suuntavaisto hukassa, että juuri kyseisellä tavalla voi yrittää nostaa hintaa.. Alanya on niin pieni paikka, että sen käveli päivässä päästä päähän ja takaisin vaikka tunnissa, joten lyhyet taksimatkat pitki mulla kiehumaan. Kuljettajat ovat oivaltaneet hyvän tavan tienata rahaa, mutta kyllä me muutaman kerran käytiin tiukka keskustelu mittareista ja matkan pituudesta. Onneksi meillä on toimivat jalat, joilla kävellä se 19 tuhatta askelta päivässä!


Ihmiset ovat ystävällisiä. Lomakausi oli lopuillaan ja kaduilla ihmisiä näkyi todella vähän. On hyvä olla ulkomailla pienellä varauksella "liian" kilttien ihmisten kohdalla, mutta pääsääntöisesti me kohdattiin vain mukavia ihmisiä. Tutustuttiin myös erään ravintolan kaikkiin työntekijöihin ja vietimme kyseissä paikassa monta iltaa nauttien heidän seurasta. Monessa kaupassa juteltiin myyjien kanssa kauan aikaa ja eräässä baarissa tavattiin ruotsalainen tyttö, joka asui Alanyassa. Matkoilla kannattee olla rohkea pienellä varauksella ja maalaisjärjellä pärjää pitkälle. Kaikkea kuulemaa ei kannate ottaa tosissaan ja joskus pienet valkoiset valheet on sallittuja. :)

Alkoholi on vähän halvempaa kuin suomessa, baareissa soi elävä musiikki ja turkkilainen blues on ihan mahtavaa! Elävä musiikki on aina hyvää. Kuitenkin iltaisin ravintolat huusi tyhjyyttä ja moni paikka menikin aikaisemmin kiinni eikä rannoilla järjestetty bileitä ollenkaan. Havana clubille ihmiset löysivät illan pimetessä, mutta kuulemma kesällä sinne ei mahdu edes sisälle. Tämä vähempi määrä sopi mulle siis täydellisesti! :)

Vaikein asia taisi olla ruuasta ja palvelusta tippaaminen. Ylimmääräisen rahan jättäminen oli vaikea arvioida ja kun tippiä tulisi jättää kaikesta palvelusta niin välillä harmitteli, kun jätti liian vähän tai unohti tipata esim. bussikuljettajalle.

Turkkilainen tee oli taivaallisen hyvää. Ruoka oli maittavan monipuolista, kunhan muistaa pitää huolen omasta käsihygieniasta :)


Turkki oli todella todella todella positiivinen yllätys, enkä yhtään ihmettele, miksi ihmiset menevät sinne lomalle aina uudestaan ja uudestaan. Vaikka siellä oli suomalaisia samassa hotellissa niin kyllä sitä englanniksi sai jutella (Riku sai) ja uskon kesällä siellä olevan paljon enemmän meininkiä kuin nyt. Ja lämpöä. Me vältyimme pahimmilta vatsavaivoilta ja olen muuten ihan fiiliksissä reissusta. Ajattelin ensin lähteä vain katsomaan sinne, mutta kyllä voisin lähteä uudestaan. Alanyassa riittää ihmeteltävää viikoksi ja auringon rakastajille vaikka kahdeksi.

Reppureissaajan näkökulmasta pakettimatkat on niin helppo vaihtoehto! Sulla on periaatteessa kaikki valmiina: Ei tarvitse itse kun pakata laukut ja nauttia lomasta! Apu on aina lähellä ja hotellin kansioissa on paljon kerrottavaa kohteesta ja myös matkakohteesta löytyy paljon sellaista, mitä ei viikossa ehdi nähdä tai kokea :) Me oltais mielellään käyty myös muualla, mutta sateesta johtuen jätimme reissut tällä kertaa väliin. Kyllä sitä ehtii myöhemmin käydä uudestaan :)

Oliko jollekkin Turkki kauhea pettymys tai unelmien paratiisi?  Toki tähän voi vaikuttaa se, että edelliset matkat kiinaan on kaikkea muuta kuin luxusta, tosin lentokentät toimii siellä todella hyvin. Kamalin paikka oli kyllä Antalyan lentokenttä, joka oli huonosti suunniteltu ja tungettu liian täyteen ihmisiä.. Hyrr, en lämmöllä muistele. Toki mulla naurattaa juuri nyt meidän kuvasaldo, joka on täynnä kissojen ja koirien kuvia. Vaikka turkissa oli niitä paljon, silti he näyttivät hoidetuilta. Käytiin myös katsomassa joka päivä 10viikon ikäisiä koiranpentuja läheisessä eläinkaupassa :)

Toki voisin loppuun mainita, että loman oikea tarkoitus oli juhlistaa meidän yhdessäoloa, josta nautimme jo seitsemättä vuotta :) 25.10.2007 <3

4 kommenttia:

 1. Pikkusenko kivan näköstä!:) Laura me miss youuu, soittele mulle vaikka tällä viikolla ennenkö lähen taas torstaina tornioon

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. APUA näin tän vasta nyt ja tänäänm olis ollu aikaa treffata.. Apua :'( Miepä laittelen heti viestiä!

   Poista
 2. täällä myös yksi jolla oli Turkista todella vahva ensivaikutelma. Kaupunkilomia pää asiassa takana ennestään, joissa ei Suomalaisia tapaa pätkääkään. Joten kauhulla odotin iholle tulevia kauppiaita jotka huutelevat suomeksi, tinkaamista ja sitä että näet suomalaisia vyölaukkuineen (hehheh).
  Mutta yllätyin positiivisesti, minulla tosin oli etulyönti asema kun ystäväni Alanyassa asuu. :D 10päivää elokuussa +40 astetta ja oli kuule poka hiki. :D mutta siihenkin tottui nopeasti.
  Ihmiset oli ystävällisiä ja kaveri opetti tinkaamisen jalon taidon. Ja tietenki kaveri vei sellaisiin liikkeisiin mistä tiesi saavansa 'laadukkaita' feikkejä halvalla tai tuttujensa kauppoihin. Itse huomasin kans saman että bazaarilla samat rytkyt joka paikassa, mutta kun tiesi mihin mennä nii valikoimat laajeni.
  Tinkaaminen turkissa on helppoa, voi myös johtua taloustilanteesta. juttelin muutaman kauppiaan kanssa ja sanoivat että on ollut huono sesonki: alkanut myöhään, turistit ei osta ja turkkilaisilla on nii juurtuneet myyntityylit että kantapään kautta ne oppii että kun antaa asiakkaan rauhassa katsoa nii kauppaaki syntyy. Siitä johtuen luulen että sika hintoja yrittävät loppu sesongista kääriä, kun turkkilaiset tienaavat kesä painotteisesti ja talvella ottavat lunkimmin.
  Tippaamisesta opin toisaalla maailmalla että 50senttiä ja vähempi on palaute huonosta palvelusta/loukkaus:D 2€ ja enempi on mulla vakiintunut summa.
  Alanyassa kannattaa kyllä eurojen kanssa olla tarkkana, kaveri siitä varotteli. Kauppiaille aina liiroja ellet ole todella perillä kurssista, sama valuutanvaihto pisteissä! Ne ottaa välistä ellet oo tosi tarkka. Itse nostin automaatilta vähän syrjempää, minkä kaveri oli hyväksi todennu :)
  Mutta positiivinen kuva jäi sain tietenkin palan kulttuuria nähdä (naisen asema on surkea, Alanyassa sitä ei niinkään näe) ja paljon syvemmin turkkilaisen arjen/asioitten hoidon jne. Mutta turkkilaisille propsit ystävällisyydestä, rentoudesta :) ja kyllähän sitä Suomea kuuli ja sekö se ärsytti :D
  Lentokentät oli mielestäni simppeleitä, matkustan pääasiassa monella vaihdolla ku oon niin ad/hd etten paikallani pysy :D reittini meni Oulu-helsinki-istanbul-antalya-Alanya Istanbul oli haastavin ja johtuen varmasti uudesta passi säädöksestä, jonot oli passitarkastuksessa pitkät että lento myöhästy tunnilla :D ja juuri Istanbulissa näin sen naisen arvon huonouden, mutta sehän vaan avartaa omaa suomalaista näkökantaa :)
  Huhhuh tulipa romaani!
  Mutta Onnea sinulle ja Rikulle 7. Vuosipäivän johdosta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha tuo suomeksi huutaminen oli huvittavaa, mutta on siinäkin taito osata katsoa ihmisestä, mikä maa! Harjoittelevat sitä toki paljon ;) Hyvä tuo tippivinkki, kiitos siitä :)

   Joo me oikein aina puhelimen laskurilla kateltiin hintoja ja aina tarkistetaan rahat vaihtopisteissä. Kiinassa taksikuljettaja sai kusetettua meiltä muutaman kympin ja sen jälkeen ollaan oltu ylitarkkoja rahan suhteen. :)

   Kiitos kommentista, todella olet siihen panostanut!! Tällaisia on aina ilo lukea ja mukava kuunnella muiden kokemuksia :) Kiitos kiitos ja kiitos <3

   Poista