Sisäinen puhdistus

torstai 27. marraskuuta 2014


Mulla alkaa olemaan pienoinen ongelma mun vatsan kanssa. Aamuisin herään pallon kanssa, joka päivä ympärys vain kasvaa ja muuttuu pelastusrenkaaksi. Kamalinta tässä on se, eetten ole vielä oikein päässyt perille sen syystä. Oonko syönyt huonosti monta viikkoa? Kyllä. Voinko juoda maitoa? En. Voinko käyttää viljoja? En. Teenkö munakasta? En voi.

Oireet munasta, vehnästä ja maidosta aiheuttaa tätä jäätävää turvotusta mulle. Olo on ihan kamala, vatsassa möyrii ja olo on kokoajan heikko. Toki tietoisesti itse sitä pahennan vähät välittämällä, mitä suuhuni laitan. Muistelen mun oloa viime keväältä, kun välttelin näitä ja olo oli ihan loistava. Nyt kun olen lisännyt tuotteita pikkuhiljaa takaisin niin olo on huonontunut huomattavasti. Mun tulisi siis jälleen oppia vähentämään nämä tuotteet pois mun ruokavaliosta.

Kun lääkärissä tutkitutin mahdollista kilpirauhasen vajaatoimintaa, ei tuloksissa näkynyt mitään erikoista. Joku arvo oli juuri ja juuri viitteen sisällä, joten keväällä menen uudestaan labraan. Mutta kyllä mulla väsyttää ja on heikko olo, joten nyt on erityisen tärkeää alkaa kiinnittämään huomiota ruokailuun!!! Vaikka liikkuisin vähemmän, mutta kun ruoka toimii niin se vaikuttaa kaikkeen positiivisesti.

Mitä sitten voin tehdä näin ennen joulua? Kokeilen tasapainottaa mun oloa sisältäpäin! Neljä viikkoa on niin lyhyt aika, ettei se voi olla mahdotonta mun mielelle ja keho kiittää. Nyt kun mulla on vielä erittäin kiva flunssa niin se jo kertoo, että keho kaipaa tasapainoa.

Myös mun motivaatio lähes kaikessa on ollut hippusen hukassa vatsaongelmien vuoksi joten otin "itselleni astetta kovemmat otteet käyttöön". Pyhä kolminaisuus menee Ruoka-liikunta-lepo ja mulla on kahdessa niin paljon petrattavaa, etten yhtään ihmettele, miksi kehitys on pysähtynyt paikoilleen.

"Haluan huomauttaa, että minkääntyyppisestä paastosta ei ole kyse. Meidän ei tarvitse nähdä nälkää puhdistautuaksemme vapaista radikaaleista tai stressataksemme vähemmän. ;) Detox tässä yhteydessä tarkoittaa sitä, että poistamme elimistöstämme sinne kertyneitä kuona-aineita ja myrkkyjä syömällä puhdasta, käsittelemätöntä, vitamiini-, hivenaine- ja antioksidanttipitoista ruokaa. Koska jokainen meistä on yksilö, niin kehomme reagoi omalla tavallaan detoxoivaan kuuriin.


Joillakin henkilöillä parin-kolmen päivän aikana voi esiintyä esimerkiksi päänsärkyä, väsymystä tai uupumusta, levottomuutta, nivelsärkyä tai jopa flunssaa muistuttavia tuntemuksia. Ja tämä saattaa yllättää." Teksti täältä, kannattee lukea, jos detox kiinnostaa. 


Jotain tällaista olen miettinyt jo pidemmän aikaa ja nyt on sen aika. Mun keho kaipaa puhdistumista sokereista ja muutenkin aineenvaihdunta buustaamista. Mulle kahvista ei ole mitään apua väsymykseen ja siitä haluaisin päästä eroon. Luvassa on päänsärkyä, mutta rooibos- vihreä tee varmasti löytää paikkansa. Tietty plussana on se, että mun runsas superfood varasto pääsee jälleen ahkeraan käyttöön!!!

Avain asia on veden juonti, säännöllinen rytmi ja riittävä määrä ravintoa. On myös muutamia puhdistavia tekijöitä, joita haluan kertoa tässä myös teille:

1. Sitruuna ja limetti; juo puolen sitruunan/limetin mehu puristettuna lämpimään veteen aamulla ennen aamiaista. Valitse luomua, jos mahdollista. Tämä tehostaa maksan puhdistusprosessia ja auttaa ruuansulatuksessa.

2. Greippi kiihdyttää maksan detoksifikaatioentsyymien tuotantoa ja siten tehostaa puolestaan maksan puhdistustyötä. Lisäksi se on C-vitamiini- ja antioksidanttirikas hedelmä.

3. Valkosipuli tukee myös maksan toimintaa ja auttaa detoksifikaatioprosessissa, varsinkin sen kaksi tunnettua yhdistelmää seleeni ja allisiini ovat hyvin tehokkaita.

4. Tutut juurekset porkkana ja punajuuri ovat hyvin antioksidanttirikkaita ja puolestaan monella tavalla auttavat kehon puhdistusta. Nauti niitä molempia myös raakaraasteena.

5. Viher-, puna-, kukka- ja parsakaali sisältävät luonnollisia entsyymejä, jotka tehostavat toksiinien eliminointia ja niiden tiedetään alentavan ainakin tiettyjen syöpälajien riskiä.

6. Saksanpähkinät, sisältävät glutationia ja omega-3-rasvahappoja, jotka tukevat maksan puhdistustoimintaa, sekä arginiia joka auttaa poistamaan ammoniakkia. Pureksi pähkinät huolella ennen nielemistä. Osta luomua, jos mahdollista ja säilytä ne kannellisessa asitiassa viileässä paikassa.

Mikä ihmeen glutationi? Glutationi on voimakas maksaa suojaava tripeptidi, joka neutralisoi useita maksaa vahingoittavia yhdisteitä. Glutationi helpottaa maksan ja solujen detoksikaatiota neutralisoimalla tiettyjä toksiineja, vapaita radikaaleja ja aineenvaihdunnan sivutuotteita ja hormonijäämiä.

7. Omena sisältää antioksidantteja, kuitua, ravinteita ja vitamiineja sekä runsaasti vettä, joiden ansiosta tämä hedelmä tukee loistavasti detoksifikaatio prosessia. Valitse aina kun mahdollista kotimaisia omenoita, joita useimmiten voi nauttia kuorineen.

8. Vihreät vihannekset, kuten pinaatti, sinimailanen, lehtijuurikas, rucola ja levä, sisältävät runsaasti klorofylliä eli lehtivihreää, joka auttaa muun muassa raskasmetallien, synteettisten lisäaineiden ja ympäristömyrkkyjen eliminointia kehosta, lisäksi ne tukevat myös maksan detoksifikaatiota.

9. Vihreä tee sisältää runsaasti antioksidantteja ja huuhtoo pois toksiineja kehosta ja jotkut sen antioksidantit katekiinit vaikuttavat maksan puhdistusprosessiin. Valitse myös valkoinen tee, jos mahdollista, jossa on samat ominaisuudet korostettuna.

10. Kurkuma on maksan mieluisin mauste, sillä se tehostaa entsyymien toimintaa maksan puhdistus prosessissa. Lisää sitä linssi- ja kasvisruokiin säännöllisesti.

Top 10-lista täältä

Nyt on tarkoituksena syödä vihanneksia, marjoja ja kasviksia mahdollisimman paljon, proteiinilähteitä unohtamatta! Toivottavasti jo ensiviikolla olo olisi kevyempi! Itse otan käyttöön myös ORTIS fructolaxin, joka auttaa mun vatsaa toimimaan paremmin.


P.S. Jo toinen tietokone meni rikki eilen, joten saa nähdä, meneekö tämä siskon tabletti hajalle mun käytössä. Oliskohan aika viedä jo pöytäkone korjatteelle...? Ja ei kukaan voi tehdä tällaista kirjoitusta tabletilla ilman nyrkkitappelua näytön kanssa? Huhhu!

6 kommenttia:

 1. Vehnä ja maito taitaa useimmiten ollakin ne aineet, jotka aiheuttaa ihmisille oireita. Itsekin oon nyt jättänyt vehnän lähes kokonaan pois ja on selvästi vähemmän turpea olo :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista tästä tekee sen, että aikaisemmin, ehkä neljä vuotta sitten pystyin juomaan maitoa ihan normaalisti. Vehnä on varmaan aina ollut epäsopiva mutta nyt se aiheuttaa jo ihan kamalia kipuja. Ma en ymmarra!! :(

   Poista
 2. http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/pilattu_maito_96476.html#media=96467
  käyhän kattoon tämä, itse olen ainakin huomannut etten käsiteltyä maitoa kestä. (johtuu kai siitä että molemmat vanhemmat ovat maalla eläneet että geeneissä(kö?) kulkee etten käsiteltyä maitoa kestä.. )
  Ja en maatilallakaan asu nii jää kyllä maidot juomatta :D
  Ja viljaa asiassa kannattaa keliakia testata tai ihan mitkä viljat reagoi. Joillaki vatsa vaivat tulevat vain kotimaisesta viljasta :)
  Hyvällä ystävälläni todettiin keliakia ja oli niin pahaksi äitynyt että suolisto oli hälytystilassa ja joutui puolen vuoden ajan karsimaan kaiken sokerin, kauran, maidon jne. Eikä asiaa auttanut että kaveri on kasvissyöjä :D lisäksi piti välttää vierailut leipomossa ja kosmetiikka tarkistettava ettei sisällä viljaa :S
  että ehottomasti jos pahenee 'oireet' nii ravitsemusterapeutti ja tutkituttaa kaikki :)
  Nää ravintoasiat on nii mielenkiintoisia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voih, käyn kyllä katsomassa!
   Aina vähän tuo lääkärille lähtö on mitä on. Uni ongelmistakin ovat ensimmäisenä terapiaan laittamassa? Joo ei mun mielestä ihan sama asia.

   Oi toi sun ystävän tilanne! Nykyisin vissiin tilanne ihan ok? :)

   Kiitos kommentista! :)

   Poista
  2. Ystävä voi nykyisin mainiosti, on vaan gluteenitonVegetaristi :D ja hällä eniten autto lääkärin diagnoosin jälkeen ihan suoraa ravitsemusterapeutille joka laati mahtavat ohjeet :)
   Lääkärit ne aina on semmosia, muttaku sanoo että haluat kaikki testit nii saa ainaki selville :)
   Tais muuten olla tämän kuun kauneus terveys lehdessä tai jossain naisten lehdessä juttua näistä eri suolisto hommeleista :)

   Poista
  3. Gluteeniton vegaani kuulostaa oikein hyvältä!!!! :)

   Ehkä toisaalta kun lääkäri sen diagnoosin antaa niin siihen suhtautuu paljon vakavammin. Ravitsemusterapeutti olis kyllä mulle ihan mahtava juttu :)

   Pitääkin käydä lukemassa tuo artikkeli, kiitos kommentista. Katsoin tuon dokumentin ja se kyllä laitto ajattelemaan. Myös kirjassa Raaka voimaa! -sanottiin samoja asioita maidon laadusta. Lähen tästä lähimmälle maatilalle siis itse lypsylle! ;)

   Poista