Mitä Kiinassa syödään?

keskiviikko 1. heinäkuuta 2015

Varoitus: Jos sulla on nälkä niin lopeta lukeminen. Sisältää paljon herkullisia kuvia ruuista.. Ylemmässä kuvassa kuuluisaa Pekingin ankkaa.. *Kuola valuu*

Ensimmäisellä reissulla syötiin valehtelematta pelkästään mäkkäriä. Tällä reissulla jätettiin pikaruuat minimiin ja keskityttiin syömään aitoa kiinalaista ruokaa niin paljon kuin mahdollista. Mun mielestä onnistuttiin siinä hyvin, kun loppuajasta tuli ikävä perinteistä koturuokaa ja tuoretta salaattia!

Ulkomailla paistettu ruoka on turvallisempaa ja siksi keskityttiin siihen. Hedelmiä uskalsin syödä, mutta muuten salaatit ja sellaiset jäi syömättä vatsataudin pelossa. Kerran saatiin japanilaisesta ruuasta vatsatauti ja mulla ei Shanghaissa vatsa halunnut toimia, luulen syyn olevan liian  liha ja hiilaripitoisessa ruokavaliossa, mutta siitäkin selvittiin.


Kiinalainen ravintola on siitä hassu paikka, että astiat on pakattu "kertakäyttö muoviin" ja siitä sitten jaetaan jokaiselle omat astiat. Lautanen, lusikka, kulho, riisikippo, muki.. Tietty tikut on myös kertakäyttöiset ja me ollaan aina opeteltu niiden käyttö ennen reissuun lähtöä. Mikään ei ole niin "nolon" näköistä kuin tikuilla väärin sörkkiminen tai haarukan pyytäminen kesken ruokailun. Maassa maan tavalla ja tikuilla on oikeasti todella helppo syödä! Joskus nuudelikeittoa syötiin haarukalla, mutta vain tietyissä ravintoloissa ja tietty ulkomaalaisen ruuan mukana tuli aterimet, ei ranskalaisia ihan tikuilla tarvitse syödä.. :D

Kuvista voitte erottaa valkoiset posliinikupit ja ne oli lähes joka paikassa samat. Kuten ylemmissä kuvissa ja myös ensimmäisissä näkyy. Myös tuhkakuppi kuuluis tähän sarjaan ja lähes jokaisessa ravintolassa voi tupakoida ruuan yhteydessä. Mikään ei tosin ole yhtä inhottavan näköistä, kun tupakoida ja syödä tikuillä yhtäaikaa, sitä kun moni teki!


Tikuilla syötiin ruoka, lusikalla ryystettiin keitto ja ruoka annosteltiin lähes aina omalle lautaselle. Itse tykkäsin kovasti siitä, että tilattiin montaa eri ruokaa ja siitä jokainen otti oman määrän haluamaansa ruokaa. Tietty pienemmissä paikoissa sai tilattua kokonaisen annoksen itselle ja hostellin riisi ja kana oli ylivoimasiesti maittavin annos vaikka aamupalaksi! :)

Rikun suosikiksi nousi dumblingit, joiden sisältö on meille vieläkin täysin mysteeri. Nyyttejä, jotka kastetaan kastikkeeseen ja nautitaan. Hostelleiden kulmilla tyypit yleensä teki näitä aamulla ennen kukonlaulua.


Ravintolassa ruokaa tilattiin monella eri tavalla. Osassa oli kuvat, joiden perusteella tilattiin annokset, joskus oli lista ilman kuvia ja helpoin tapa oli koota paperille 1kpl riisiä, siihen se ja tuo ja sitten viivoja täynnä oleva paperi annettiin tarjoilijalle ja saatiin kokonainen annos ruokaa pöytään. 

Joskus meni vähän väärin ja tuli enemmän ruokaa kuin kaksi ihmistä olisi syönyt viikossa, mutta hinta ei koskaan huimannut päätä. (esimerkkinä ylempi kuva) Kiinan kaveri Karyn kanssa oli kaikista helpoin käydä syömässä, koska hän osasi kertoa ruuista ja tilasi meidän kiusaksi mm. ankka keittoa ja sen jälkeen rasvassa paistettuja ankan luita.. Anteeksi mitä? Kyllä, kiinalaiset mussuttaa myös luut ruuan päätteeksi ja siellähän on ihan soveliasta sylkeä ruoka ulos suusta.. Kiinalainen ruokailu on aika possumaista verrattuna eurooppalaiseen tapaan, mutta jotenkin kummasti siihen tottui nopeasti. Ja jos tilaat vettä niin saat keitettyä vettä kuumana teen vedeksti tottakai, joten pullovesi on kiinassa erikoinen valinta ruokajuomaksi.

Kuvassa muuten näkyy hyvin, että jos Kary ei osannut selittää meille jotain sanaa niin sanakirja auttoi aina. Esim. eräs epäilyttävä ruoka selvisi meille hyydytetyksi vereksi, puun juurikkoa ja kaiken maailman ihmeellisyyksiä sitä tuli maisteltua. Toisaalta olisittepa nähneet Karyn ilmeen, kun esittelimme hänelle mämmin ja karjalanpiirakan.. :D


Karyn ansiosta tutustuttiin paremmin kiinalaiseen tapaan syödä keitto ja sen rinnalla pieniä snackseja. Hyvä ja täyttävä tapa syödä. Suosikiksi nousi kevätkääryleet ja oudoin herkku oli tuo musta, aika kumimaien kääpä jonku puun juurista. :)

Löydettiin monta kivaa ravintolaa, joissa saatettiin syödä useamman kerran. Meillä toki oli aika hyvät oppaat kertomassa, missä paikassa on hyvää ruokaa ja minne ei kannate mennä syömään. Mitä enemmän kiinalaisia syö ravintolassa niin sen parempi paikka. Mitä enemmän turisteja niin sitä kauempaa sellaiset paikat kierretään. Toki niissä saa parasta palvelua, koska englannin taito sujuu myyjillä paremmin, mutta loppuajasta osattiin tilata jo jotain ruokia ihan kiinaksi.

Toki hostelleissa on yleinen keittiö, missä voi itse tehdä ruokaa, mutta kiinassa on yksinkertaisesti niin halpaa, että ulkona syöminen tulee edullisemmaksi.


Katukeittiöitä kiinassa on paljon. Tällä reissulla me vähän varovaisemmin syötiin niistä, koska luettiin netistä kaikkia kauhutarinoita.. Lie montako rottaa meni ensimmäisellä reissulla.. Mutta Karyn mielestä siellä ei kuitenkaan rottia paisteta, mutta ken tietää. Sellaisia tulisia vartaita syötiin muutaman kerran ja tietty Kary toi välillä ravintolaan omaa suosikki ruokaa, joka sisälsi sitä hyydytettyä ankanverta. Se näyti ihan tofulle, muttei maistunut tulisuuden lisäksi oikein miltään. :)

Mutta kyllä kaupoissa sai kulutettua aikaa siihen, kun ihmetteli tuotteita ja katseli pakkauksia tarkemmin. Koko reissulla törmäsin kahdesti meille tuttuihin proteiini tuotteisiin, mutta se nyt oli arvattavissa, ettei kiinalaiset hirmuisesti käy salilla tai kasvattele lihasta. He kun ihannoi laihuutta ja ymmärrän kyllä sen tuolla ruokailulla, jos välipalana imeskellään kanan jalkoja tai syödään tulisia dumblingeja. Tai vähän eläviä skorpiooneja...

Tietty löytyy niitä kokonaisia katuja pelkkää ruokaa! Mentiin käymään yhdellä ja en ole koskaan nähnyt niin erikoisia ruokia..


Oikein nälkäisenä etsittiin lähin KFC tai PizzaHut. Monesti maisteltiin eri firmojen smoothieita. Erilaisia kahveja ja mikäs se loma olis ilman perinteistä pizzaa.. Juotiin teetä, kahvia, erikosempia herkkuja... Joskus toki jos tiedettiin joku pieni kauppa niin sieltä napattiin välipalaa/iltapalaa huoneeseen.

Amerikkalainen aamupala. Kuinka helppoa.. Mulla oli astetta terveellisempi, kun oli hedelmiä, jogurtti ja marmeladi leivät..


Vesipullo on kiinassa sun paras kaveri. Sitä kuljetetaan ihan joka paikassa ja huoneen nurkat täyttyy tyhjistä pulloista. Starbacks oli lähes pakollinen aina, kun mentiin Shanghain ylinkeskustaan.. Hönkäävä kosteus ja starbacksin makukahvi.. Nam.. Nimeä ne ei alkanu edes kysymään, kun eivät R-kirjainta ymmärrä...

Opittiin myös, että nopeita välipaloja tarvitaan aina, kun poistutaan pidemmäksi aikaa keskustasta. Laivaristeilylle se unohtui ja nälkäisenä syötiin pähkinöitä ja sipsiä tyttöjen kanssa, kuten myös vuoristossa änkyröin tuc-keksien kanssa. :D


Amerkillaisista herkuista tykästyin Oreo keksiehin ja skittlesseihin. Vitsillä käytiin kokeilemassa suomalainen baari, mutta meidän harmiksi omistajat eivät olleet paikalla. Ruokalista tosin aiheutti vähän kikatusta :)

Ruotsin tyttöjen kanssa tilattiin muutaman kerran "Hot spotti" annoksia, eli neljä hengen ruokia koko porukalle. Valittiin listalta halutut tuotteet ja saatiin liekitettävä astia, jossa ruoka valmistui ja sitten jokainen annosteli siitä itselleen ruuan. Todella kätevä isolla porukalla ja erikoisina herkkuina rakastuttiin pinaattiin ja munakoisoon. Taidettiin muutaman kerran tilata myös mustekalaa, joka ei ollut sen kummosempi kuin kana, tosin paljon sitkeämpää.


Muutaman kerran käytiin syömässä "hienommin" ja sekin tarkoitti alkuruoka-pääruoka-jälkiruoka yhdistelmää max.10e per henkilö. Viimeisenä iltana taisi olla kallein ruoka Tongin kanssa, muistaakseni 15e/henkilö..

Jos multa kysytään parasta kiinalaista ruokaa niin se on ehdottomasti tässä. Jokainen suupala oli omalla tavalla herkullista ja tuo kokonainen kana kruunasi kaiken! Se maistui oikeastaan samalle kuin suomessa valmisttettu kana, joten oli oikein kotoisaa syödä viimeisenä iltana jotain "uutta", mutta silti tuttua :) Parhaiten jäi mieleen nuo leivät, jonka päälle laitettiin mausteista kanaa ja siihen vielä soijakastikkeessa olevaa purjoa. <3

Kaiken kruunasi tuo jäätelö - paahtoleivä näköinen neliö, joka oli suussa sulaavan hyvää.


Tuliko nälkä? .. :D

Tasan vuosi sitten nautimme viimeisistä hetkistä Pekingin paahtavassa kuumuudessa, joten olisiko aika saada suomeen jo sitä hellettä? Tätä kirjoittaessa tuli ikävä Karya ja Kiinaa yleensä. Kiina, oot vieny mun sydämen ihan täysin <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti