Häihin 83 päivää. Sormus.

sunnuntai 1. toukokuuta 2016

Sormus. Vihkisormus. Se on mun mielestä oltava juuri oikea. Aloitin sormusten kokeilun jo 10kk ennen häitä, joten tässä on ehtinyt mieli muuttua suuntaan jos toiseen. Mutta sanotaanko näin, että loppujen lopuksi palasin alkuperäiseen suunnitelmaan, joten luottakaa omaan vaistoon. Käytän tekstissä kuvituskuvina vuoden aikana kokeiltuja sormuksia. On isoa ja yksinkertaista, mutta kokeilemalla sen parhaimman löytää :)

Jos lähdetään ihan aikajanassa katsomaan tätä sormuksen hankintaa niin alun perin ihastuin kahteen sormukseen: Sandbergin rivisormukseen, jossa oli pieniä timantteja ja keskellä yksi iso. Toisena vaihtoehtona Suokko Maria 5 kivinen "nyrkkirauta", joka oli vähän koholla. Kummatkin erittäin käytännöllisiä ja siroja. Tässä vaiheessa sormusbudjetti pysyi vielä kohtuullisena, mutta sormuksen hankkiminen jäi siinä vaiheessa, kun ostin uuden kihlasormuksen ja olin varma, että kotiutan alla näkyvän vasemman 1699e sormuksen itselleni keltakultaisena. Kuten kirjoitin silloin lokakuussa

"Nyt vihkin löytäminen on 110 kertaa helpompaa, kun vanhan kihlan kanssa mikään sormus ei näyttänyt riittävän kiiltävältä tai -näyttävältä. Mutta kumpaakin sormusta haluan käyttää, niissä on niin paljon arvoa. Mitä Riku on ajatellut tästä sormuksesta? Hän on ollut kokoajan tietoinen siitä, että timanttisen sormuksen ostan ja sormuksien hinnasta en hääbudjetissa tingi, (toisin sanoen ostin tämän kihlan täysin omilla rahoillani) joten eiköhän se ole ollut vaan hiljaa ja ajatellut sanontaa: "naiset..." :') Hehe, oikeasti se tykkäs tästä, mutta keväällä mennään yhdessä ostamaan vihkit. Vaikka mie olen jo tasan tarkkaan päättänyt sormuksen niin ehkä on parempi vähän vielä miettiä ja pohtia loppuelämän sormusta :)"


Tammikuussa häämessujen jälkeen fiilis oli vähän eri: "Myös vaikeaa on se pirun sormuksen päättäminen.. Viikonloppuna Oulun häämessuilla kävin katsomassa jälleen samoja sormuksia, mitä olen koko syksyn katellut ja mulla on selkeät kolme vaihtoehtoa, mitä haluan ja niiden väliltä tulen ratkaisun lopulta tekemään Rikun kanssa. Uuden kihlan kanssa se sormuksen etsiminen on vielä vaikeampaa kuin luulin! Tämän kanssa sopii niin moni, mutta hinta taitaa olla se ratkaiseva tekijä, kun ei ihan taida rahkeet riittää siihen 5000e sormukseen. Sormus kuiten ostetaan aikaisintaan maaliskuussa, kun ollaan Rikun kanssa samalla paikkakunnalla. Vähän meinaa jännittää!"

Ennen tätä mulle oli tärkeää, että mun sormus on suomalainen ja käsityönä tehty. No sille sattui tulemaan täyskäännös ja no eihän se ihan niin helposti mennyt!! Menin nimittäin pirulainen kokeilemaan semmoista 4000e sormusta ja se oli menoa! Mahdollisimman isoa, paksua ja näyttävää, vaikka ennen haaveilin ohuesta sormuksesta. Ihastuin täysin moneen eri sormukseen ja ensimmäistä kertaa edes mietin halo -sormusta. Oli överiä ja vielä enemmän överiä. Hinta vaan nousi ja Riku meinasi menettää jo hermot, kun en puhunut mistään muusta kuin sormuksista.


Totta kai halusin sormuksen, joka mätsää mun sormusten kanssa täydellisesti ja kumma kyllä en osaa enää ajatella, että luopuisin toisesta sormuksesta. Joten tarkoituksena oli löytää vihki, joka sopii näiden ihanuuksien väliin ja se teki asiasta erittäin vaikeaa. Siihen väliin nimittäin sopi lähes kaikki. Onhan vaihtoehtoja ihan liikaa ja lopulta pidin muutaman kk tauon, koska meinasin seota!

Sitten lopulta jäin haaveilemaan kolmesta sormuksesta, ja oli pakko vetää tiukka budjetti, joka tuntui Rikun mielestä jo liian kalliilta. Yläpuolella näkyvä vasemmalla halo -sormus, joka oli liian tyyris budjettiin. Keskimmäisessä kuvassa olevat sormukset vei mun sydämen täysin ja olin jo kotiuttamassa viiden kiven ihanuutta! Valkokultainen istutus ja muuten keltakultaista ja rakastuin siihen yhdistelmään, vaikka moni arastaa valko ja keltakulta yhdistelmää. Koholla oleva taas on niin ÖVERI, että se on justiin niin ihana! Mutta jotenkin niin... Halvan näköinen? Tai semmoinen ulkomailta ostettu rihkama..?

Sitten jostain tuli puhetta perintösormuksista ja äiti sitten meni paljastamaan, että aikoi tulevaisuudessa antaa mulle perintönä isomummon kihlan ja mummon vihkisormuksen. Siitä se ajatus sitten lähti: Haluan teettää niistä sormuksista juuri sellaisen sormuksen, mitä olen aina unelmoinut! Kummatkin 18K kultaa, jota kultasepät suostui käyttämään ilman romukullaksi laittamista. Ajatus siitä, että mummot kulkisi mun mukana loppuelämän.. Taikauskoisille tiedoksi, että kummatkin sormukset ovat eläneet avioliitossa kuolemaan saakka, joten pahaa onnea ei näistä tulisi :)


Rakastuin sormukseen niin paljon, koska se oli yksinään kaunis. Lisäämällä siihen timantteja se olisi ollut juuri täydellinen ja halvimmillaan olisin päässyt ihan muutamalla satasella.. Mutta kuinka ja miten? Tarvitsin tässä vaiheessa ammattitaitoa kertomaan ja realisoimaan mun ajatukset lopullisesta suunnitelmasta.  Etsin Oulusta kolme kultaseppää, joiden kanssa kävin juttelemassa sormuksista. Suosittelen ehdottomasti vertailemaan hintoja, koska niissä on hirmuisesti eroja!

Esimerkkinä rivisormus viidellä kivellä. Kultaseppä A arvio: 1100e, Y arvio: 1600e ja X arvio: 800e.

Esimerkkinä todella näyttävä halo -sormus sivukivillä. Kultaseppä A arvio: 3500e, Y arvio: 6300e ja X arvio: 1700e. Jos huonontaa kivien laatua, saa muutaman satasen hinnasta pois, mutta onko se sen arvoista? Itselle on ehdoton, että sormus on valko- ja/tai keltakultaa.

Esimerkki kuva sormuksen 3D-mallista. Kuva Googlesta.
Eli huomattavasti eroa löytyy niin hinnoissa kuin laaduissa! Itse valitsin kultasepän sen perusteella, miten meillä juttu sujui ja kuinka hyvin suunnittelija huomioi mun toiveet ja kuinka innokkaasti osasi antaa omaa osaamistaan ja näkemystä! Sellainen vai tällainen, sitä tätä ja tuota, sillä ja tällä jutulla.. Kolmesti kävin kaikki kolme läpi ja sitten se lopullinen kolahti ja kovasti! Sormuksesta tuli lopulta TÄYSIN erilainen, mitä olin koskaan uskaltanut edes unelmoida ja en voi edes käsittää, miten joku osaa edes tehdä moisen sormuksen. Kyseinen sormus on muokattu kuvasta, jonka olen nähnyt joskus meidän kihlautumisen aikoihin. Silloin haaveilin siitä sormuksesta, mutten koskaan voinut uskoa, että sellainen on mahdollinen! Eli kuten alussa sanoin: Palasin alkuperäiseen unelma suunnitelmaan!

Sormuksesta tuli uniikki, erittäin kaunis ja toivon mukaan ei ihan heti samalaista tule vastaan. Toisaalta käsityö on aina uniikkia, mutta maailma on täynnä sormuksia niin aina löytyy jostain saman tyyppinen, sehän on vaan faktaa. Ammattilainen osaa kertoa asiakkaalle, mikä on mahdollista toteuttaa ja tehdä sovittuun budjettiin sopivan sormuksen. Joskus on kuullut niitä kauhutarinoita, että hinta on noussut jopa 500e teettämisen aikana. Huhu! Alussa seppä vähän pyöritteli silmiä, kun en ollut ihan 100% varma, mitä haluan, mutta mitäpä sitä ensimmäisellä kerralla osaisi sanoa :D

Teettämisen hinnasta voin kertoa sen verran, että alkuperäinen budjetti alittui melkein puolella laadusta tinkimättä..! Me kun ei miljonäärejä olla, mutta jos olisi niin mitä kaikkea sitä voisikaan tehdä! :)

Räsäsen tekemiä sormuksia hänen nettisivulta. Kuinka kauniita?!?
Suuren suuri kiitos Kultaseppä Räsänen ja hänen rautaiselle ammattitaidolle! Saatiin viidessä viikossa mulle juuri täydellinen ja rakkauden täyteinen sormus. Muutama tapaaminen, 5 eri 3D-luonnosta sormuksesta sähköpostin kautta ja viimein sain tekstiviestin sen valmistumisesta. En meinannut pysyä housuissa, koska juuri sopivasti Riku tuli Ouluun ja saimme yhdessä käydä hyväksymässä ja hakemassa sormuksen liikkeestä. Riku ei ollut suunnittelussa mukana, mutta onneksi tykästyi sormukseen :)


Mulla oli mielessä kaksi selkeää mallia, joista halusin tehdä lopullisen päätöksen. Kaksi täysin toisistaan poikkeavaa, mutta lopulta päädyin klassiseen malliin omalla suunnittelulla. Olisin halunnut myös runkoon timantteja, mutta nyt kun katson sormusta niin se on juuri täydellinen tuollaisena. Tämän pitäminen piilossa tulee olemaan erittäin vaikeaa, mutta kyllä se palkitaan 12 viikon kulttua, kun Riku sen mulle sormeen pujottaa. Pelkästään tykkään tyylikkäästä rasiasta, joka on tyylikkään musta! Joka kerta sydän hakkaa, kun rasian aukaisen. Eli joka päivä!

Listasin muutaman jutun alle, jotka tuli mieleen tätä tekstiä kirjoittaessa.

- EI KANNATA ARVOSTELLA TOISEN IHMISEN SORMUSTA. Ainakaan ääneen, mutta mielellään ei ollenkaan. Sormus on jokaiselle tärkeä ja rakas, joten kenelläkään ei ole oikeutta mennä arvostelemaan toisen valintaa näin suuressa asiassa. Miettikää asiaa omalle kohdalle, jos joku sanoisi omaa sormusta rumaksi tai muuten vaan arvostelisi sitä. Jokainen ei voi tykätä kaikista, mutta sanomalla "ei ole mun tyylinen" toivon mukaan ei loukkaa ketään. Mutta jokainen varmasti ymmärsi pointin :)

- LAADI BUDJETTI - Syvällä kokemuksella kannattaa heti vetää se yläraja, jonka kalliimpaa ei osta. Ei niinkään se budjetti vaan se, ettei vahingossakaan ala kokeilemaan kalliimpia sormuksia.. Harvemmin sen jälkeen enää miellyttää muut, joten kannattaa kokeilla sen hintaluokan sormuksia, mihin on varaa.

- MATERIAALI JA KIVIEN LAATU - Mulle loppujen lopuksi oli ehdottoman tärkeä, että sormus on suomalainen! Jossain välissä en enää pitänyt sitä tärkeänä, mutta kun aloin lukemaan kivien laadusta ja halusin itselleni laadukkaan sormuksen, josta tiedän tasan tarkkaan mistä se on ja sellainen joka kestää! Myös rungon kestävyydellä ja materiaalilla on merkitystä kulutuksen kannalta. Hopea, valkokulta, keltakulta, platina, ruusukulta... Tiedän muutaman tuttavan, joka on ostanut itselleen miellyttävän sormuksen ilman sen kummemmin laadun tarkkailua, joten jokainen päättää sen loppujen lopuksi itse! Tärkeintä on se, että löytää itselleen mieluisan sormuksen, jota kantaa lopun ikää. :)

- KATSO MONIA VAIHTOEHTOJA LIIKKEESSÄ - Kokeile, kokeile ja kokeile, sitten kun se kolahtaa niin se muuten kolahtaa ja lujaa! Sitten muutaman päivän tauko ja muutaman sormuksen kokeilun jälkeen jos ajattelee vain sitä tiettyä niin tietää löytäneesi sen oikean.

Pointti tässä on se, että netissä olevat kuvat eivät  välttämättä vastaa todellisuutta, joten parhaimman yhdistelmän näet luonnossa! Sama juttu myös, että SOPIIKO SORMUS KIHLAN KANSSA niin sitä ei näe kuin kokeilemalla! Joskus se maailman ihanin sormus ei yksinkertaisesti istu oman kihlan kanssa yhteen. Tai vaihtoehtona on myös jättää kokonaan kihlasormus pois! Näitä näkyy nykyään myös paljon.

- Jos tiedät jo oman mallin ja merkin niin seuraa tarjouksia! Ainakin häämessuilla moni löysi oman sormuksen hyvään hintaan ja monesti liikkeissä käy esittelijät kiertämässä ja he osaavat kertoa omasta mallistostaan kaikista parhaiten. Sandbergin esittelijä vakuutti mut heti kättelyssä ammattitaidollaan.

Jos mieluista mallia ei löydy kaupasta, KÄY JUTTELEMASSA KULTASEPÄLLE :)

Haluaisin näyttää tämän koko maailmalle, mutta toistaiseksi jätän sen vielä itselleni ihasteltavaksi. Ja ihanaa vappua kaikille <3

4 kommenttia:

 1. Lopputulos kuulostaa aika unelmasormukselta just sulle :) Huh, en uskalla ees ajatella, kuinka vaikeaa sormuksen hankkiminen joskus tulevaisuudessa tulee mullekin olemaan... Kultasepällä muokattu perintösormus olisi kyllä aika ideaali vaihtoehto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, sormus on pippurinen ja kuvastaa sitä, mitä haluan vaimona olla :) Sormuksen hankkiminen on kyllä ollut se stressaavin, koska sitä juuri kannetaan lopunikää, muu jää muistoihin :)

   Poista
 2. Mikä sormus on kuvassa, joka on 4000 e ja kotimaisuudesta puhuvan kappaleen alla? Kuvan alla on kolme pienempää kuvaa ja olisi ihana tietää sormuksen nimi tai kauppa, jossa sormusta sovitit. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyseinen sormus ei ollut muistaakseni kuin 2000e paikkeilla mutta sen viereen ei mahtunut muita sormuksia :/ Kaunis se oli, löytyy varmaan jokaisesta kultajousesta ympäri Suomen :) Muistaakseni Kultajousen omaa mallistoa, jos oikein muistan! :)

   Poista