Häät: Ajatuksia, mietteitä ja tarkoituksia..

torstai 25. elokuuta 2016
Näin kuukausi häiden jälkeen ajattelin kirjoittaa aiheista, jotka ainakin meidän häissä tai häiden jälkeen on noussut pintaan joko minulla tai muilla vierailla. Niin mukavia kuin inhottaviakin asioita kuuleviin korviin, joista kaikille nyt ei yksinkertaisesti voi mitään. En niinkään halua kirjoittaa, miten asioiden kuuluisi mennä vaan lähinnä herättää ajatuksia ja mietteitä, mitä voi olla, mikä herättää tunteita ja muistuttaa, mikä on itse hääpäivän se tarkoitus. Vähän kerron siis, miten meillä meni ja mitä olisi voinut olla toisin :)

Mie niin kovasti yritin tehdä tästä LYHYEN, mutta taas asiaa oli enemmän kuin laki sallii. Edelleen viralliset hääkuvat uupuu, mutta kuvituksena pieniä otoksia häistä :)


1. "Teidän pitää kutsua sitten se naapurin Timppa ja pikkuserkun lapset myös juhlaan. Ai niin ja tuolla Vernerillä olis se uusi tyttöystävä, jonka se tapasi eilen baarissa, saako sekin tulla avekkina?"
Väärin. Voin melkein lyödä päästäni vetoa, että jokainen morsian ja sulhanen saa vääntää vieraslistasta kättä omien vanhempien kanssa. Tai jos ei vanhempien niin sitten muiden vieraiden.. Mutta kuitenkin jokaisen ihmisen tulisi muistaa, että vieraat valitsee itse hääpari! Ja pitänee myös muistaa, että hääpariin kuuluu kaksi ihmistä, jotka päättävät yhdessä, ketä kutsutaan ja ketä ei. Mun ja monen muun mielestä niin kauan kun vanhemmat eivät maksa koko juhlaa, eivät he myöskään päätä vieraita ilman hääparin suostumusta. Myös hääpari valitsee suuret linjaukset, esimerkiksi tarjoillaanko juhlissa alkoholia ja jos ei niin sitä tulisi kunnioittaa ilman suurempaa draamaa.

Tämän taistelun vieraista anopin ja äidin kanssa on varmasti isommin tai pienemmin esillä jokaisella. Oli sitten kyseessä äidin täti, jota ei ole nähnyt viiteen vuoteen. Oli kyseessä sulhasen lapsuuden kaveri, jota morsian ei ole nähnyt koskaan. Me haluttiin, että kumpikin hääparista on jossain määrin tekemisissä vieraan kanssa, eikä siis kummin_kaiman_siskon_lapsen_sokeriserkkuja meillä ollut. Eikä sellaisia 100 henkilön juhliin olisi edes mahtunut.

Meillä juhlissa oli myös linjaus, että ei ole avec-kutsuja. Mulla oli periaatteena heti alusta alkaen se, etten halua tutustua uusiin ihmisiin omissa juhlissa ja vain Rikun työkaverin vaimo oli mulle ennestään lähes tuntematon, muuten tunsin kaikki ja se oli ihanaa! Rikulle tämä periaate sopi, joten sitä noudatimme ja vain mun kaason poikaystävä oli Rikulle uusi ihminen, ei hänenkään tarvinnut tutustua outoihin ihmisiin. Muutama kaveri oli vasta alkanut seurustelemaan, mutta ei rajallisen tilan vuoksi olisi pystytty edes kaikkia kutsumaan, vaikka osa olisi ollut ihan ok. Mutta itse olen tyytyväinen siihen, ettei juhlissa ollut vieraita kasvoja, vaikka meillä yksi kuokkavieraskin kävi! (Joku siis pokkana käveli sisälle, otti viinapaukun ja häipyi toisesta ovesta ulos.. Oli vissiin jano...*reps!* )

Jatkomekko numero "toinen yritys.." ja morsian ilman varakenkiä!
2. "Ai teillä on ne juhlat kohta, ei ole kutsua näkynyt..."
Niin.. Nämä tilanteet on aina kaikista kiusallisimpia. Mutta kannattaa miettiä valmiiksi lause, jonka voi tällaisella hetkellä sanoa ilmaan. Sellainen, joka pitää kuitenkin paikkaansa, koska monesti mm. Paikka rajoittaa ihmismäärää, budjetti on pieni, vain läheinen suku, vain ystävät.. Meillä Rikun kanssa oikeasti paikka rajoitti niin paljon, että olin melkein helpottunut, kun kuusi vierasta perui tulonsa juhliin, koska saatiin niin paljon paremmin vieraat mahtumaan saliin, eikä tarvinnut murehtia siitä, ettei kaikki vieraat mahdu!

3. "Jaa pyydätte vaan rahaa lahjaksi, aika mautonta.."
Tyylinsä kullakin. Me ei mitään lahjalistoja tehty nettiin, vaan jos halusi niin sai tukea meidän yhteistä matkaa ulkomaille. Itse olisin henkilökohtaisesti suuttunut enemmän siitä, jos joku olisi sen astiastoon kuulumattoman kipon tuonut, eikä se lahjan antaminen oikeasti ole se tärkein juttu! Muutama ihan konkreettinen lahja saatiin ja niistä kaikista ollaan todella kiitollisia. Se, että saapuu paikalle nauttimaan yhteisestä päivästä on mulle itselle se pääasia, ihmisten näkeminen ja juhliminen!

Vaikka häihin menee rahaa, ei vieraiden niitä tarvitse maksaa, eikä me budjetoitu häämatkaa edes koko budjettiin mukaan. Itse häämatkalle me lähdetään vuonna 2017, pidemmäksi aikaa ulkomaille juhlimaan samalla meidän pyöreää kymmenettä vuosipäivää, joten jokainen penni on säästössä tulevaa matkaa varten! Ja edelleen kiitollisina kaikista euroista, vaikka me ei mitään toivottu <3


4. Arvostelua ruuasta, koristeista yms..
Toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Yleensä itse hääparille sanotaan vain ylistäviä sanoja, mutta aina joku keksii sanoa jotain huonoa jostain. Sehän taas ei ole hääparin vika, jos ruoka ei miellytä tai kakussa on liikaa omenaa. Eli älä anna niiden kommenttien haitata, koska niihin ei pysty vaikuttamaan. Mutta muistakaa vaatia vieraita ilmoittamaan allergiat ja jos eivät sitä itse ilmoita niin voi voi... :)

5. "Vielä 5,3459kiloa pois, että mahdun häämekkoon!"
Lähes poikkeuksetta jokainen morsian aloittaa tiukan häädieetin kuukausia ennen vihkipäivää. Onko useiden kuukausien, jopa vuoden mittaisessa nälkäkuurissa ja tiukassa treenissä kuitenkaan mitään järkeä? Kukaan häävieraista ei taatusti syynää morsiamen vyötärön leveyttä ja vähiten kiloihin huomiota kiinnittää sulhanen. Ainoa, jolle kropan kutistaminen ennen häitä tuntuu merkkaavan, on morsian itse.

Minusta liikunta ja ruokavalio osana elämää on enemmän kuin hyvä asia ja jos haluaa pudottaa painoa ennen juhlia niin sehän on enemmän kuin jees! Mutta se itkeminen, kuinka iso morsian on ja kuinka puku ei istu hyvin on täysin turhaa! Mietitäänpäs yhtä asiaa: Menetkö naimisiin kilojen vai miehesi kanssa, joka varmasti rakastaa sinua juuri sellaisena kuin olet? Mietitäänpä nyt, onko mekon koko tai vaa'an lukema onnistuneiden ja ikimuistoisten häiden kannalta kaikkein olennaisin asia? Jos kilot ottaa vallan hääsuunnittelussa: Kannattaa miettiä, miksi menee naimisiin tai kannattaako edes mennä... Ihminen ei voi rakastaa toista, jos ei ensin rakasta itseään.

Joskus oikeasti elämäntilanne ajaa asiat sille kannalle, ettei oikeasti elämässä riitä puhti kilojen ajatteluun ja itse ainakin opin sen, ettei sillä ole oikeasti mitään väliä. Vaikka olen +8kiloa isompi morsian kuin viime syksynä, tunsin itseni hääpäivänä maailman kauneimmaksi ihmiseksi.


6. "Apua, se kakkukoriste jäi kotiin!!!"
Entä sitten? Ei se kakkukoristeen tai kynttilöiden sytyttäminen väärään aikaan maailmaa kaada :) Pitänee kuiten muistaa, mikä on se tärkein asia tuona päivänä: toisen rakastaminen ja naimisiin meneminen, ei sillä materiaalilla ole loppujen lopuksi niin väliä. Ja varmasti jotain kömmähdyksiä voi sattua, mutta niitä sattuu vähän jokaiselle.

Meillä tosiaan tehtiin vielä edellisenä yönä vieraskirjoja ja kynttilöitä ei oltu sytytetty, kun hääpaikalle saavuttiin. Kaaso sytytti ne ja sillä selvä. Häätanssin aikana en muistanut ottaa mekkoa käsilenkeillä ylös, joten nappi repeytyi ja loppujen lopuksi kannoin koko mekon "lyhyttä" laahusta ennen toisen mekon vaihtamista. Mua tämä asia lähinnä huvittaa ja omaahan tyhmyyttä se narujen unohtaminen oli :D

Myös mun ostamat valotikut otettiin käyttöön vasta bändin viimeisen setin aikana, koska ne yksinkertaisesti vain unohtui, kunnes mie huikkasin, että täältä puuttuu väriä! Ne olikin menestys, koska 70kpl tikkuja laitettiin palamaan alle minuutissa ja loppuillan väriloiste oli huikea!

"Pahin" moka sitten olikin mun jatkomekossa, josta näkyi kaikki kauheus läpi, eli mun alusvaatteet PAISTOI! Mutta onneksi asia korjaantui vielä varamekolla, jolla mentiin sitten loppuilta! Eli sekään ei maailmaa kaatanut, vaikka en olisi sitä halunnut vaihtaa. Tällä morsiamella ei muuten ollut varakenkiä, joten suurin osa ajasta meni varpasillaan ja aamulla oli varpaat tunnottomana.

Montako valotikkua näet kuvassa?
7. "Voi elämä kun täällä on KUUMA!"
Säälle ei yksinkertaisesti voi mitään. Onneksi meillä oli liian kuuma, eikä taivaalla ollut koko viikkona pilven pilveä! Lämpötila vuoden lämpimin, eli +28 astetta. Rikulla hiki valui ja tosi nopeasti miehet alkoi takkia riisumaan. Se, että meidän juhlapaikka oli suunniteltu enemmän sisä- kuin ulkokäyttöön, (mie ennustin, että vettä tulee 100% varmasti, olisi ollut mun tuuria!) mutta ulkona porukka viihtyi kaikesta huolimatta hyvin. Onneksi hankittiin sinne tuoleja ja pöytiä viime tipassa, muuten ei olisi ollut hyvä!

Tosiystävä on mukana, oli tilanne mikä tahansa! Sama hetki kahdesta eri puhelimesta, kiitos vaan :D
8. Hyvä apujoukko on kaiken A ja O!
Todellakin! Ilman perhettä ja sukulaisia ei oltaisi saatu juhlapaikkaa laitettua alle kahdessa vuorokaudesta niin kaunis ja ihana! Myös siivoaminen kävi alle kolmessa tunnissa! Ilman kaasoja, en olisi saanut nauttia stressittömistä juhlista, joissa kaasot veti koko juhlan kunnialla alusta loppuun saakka! Totta kai: ilman ihania vieraita ei juhlista olisi tullut yhtään mitään! Kukaan ei juonut liikaa alkoholia, ei riidellyt tai öykkäröinyt liian meluisasti! Kaikilla oli hyvä mieli ja meille tuli sellainen fiilis, että kaikki se työ, raha ja aika, mitä juhliin laitettiin kannatti 110%!!! 

Panostakaa juhlissa siihen, mistä itse nautitte ja käyttäkää aikaa suunnitteluun. Hyvin suunniteltu on puoliksi valmis ja se pitänee ihan paikkaansa. Mutta keskittykää kokonaisuuteen ja siinä sivussa pieniä yksityiskohtia, ettei homma mene liian monimutkaiseksi. Muistakaa kertoa suunnitelmista myös auttajille niin ei tule sekaannuksia ja juhlapaikan koristelussa jakaa tehtävät niin, että morsian pääsee tarkastamaan mahdollisimman montaa paikkaa ja asiaa yhtä aikaa :)

9. Yhdeksän kuukauden päästä se perhe suurenee.. 
Ja vielä kauheampi on se miesten "ensimmäinen askel kohti avioeroa.." Kuinka kulunutta! Olen avautunut tästä lapsi kommentoinnista jo teille, koska hääthän tarkoittaa automaattisesti perheen perustamista ja lasten tekemistä.. Ei meille, mutta olen antanut kommenttien mennä sisään ja ulos sen kummemmin kommentoimatta, jos se kysely joskus vaikka loppuisi.

Kaasojenlahjat kolmelle kaasolleni <3 SNÖ of swedenin korvakorut ja kukkarannekkeet juhlaan <3
10. NAUTTIKAA!!!
Muistakaa hyvä hääpari, häitä suunnittelevat ja niistä haaveilevat: Tehkää juuri sellaiset juhlat, kuin itse haluatte! Valitkaa teema ja värit yhdessä, nauttikaa suunnittelusta, koska hääpäivä on teidän kahden suuri juhla. Panostakaa tai pihistäkää juuri siitä, mistä te sen haluatte tehdä, te määräätte budjetin ja maksatte juhlat yhdessä. Olkaa kiitollisia, jos saatte rahallista apua esimerkiksi vanhemmilta. Muistakaa kiittää apujoukkoja <3 

Tehkää se kaikki yhdessä, koska TE menette yhdessä naimisiin rakkaudesta!

Ja ennen kaikkea kun se suuri päivä koittaa: nauttikaa, nauttikaa ja nauttikaa! Itse olen onnellinen, kun nautin niin paljon hääjuhlasta ilman turhaa stressiä, että jälkeenpäin muistelen suurella rakkaudella tuota päivää, eikä mikään kaduta tai harmita!

P.s Heti tämän julkaisun jälkeen saatiin viralliset hääkuvat! Niistä siis pian lisää!<3

2 kommenttia: