Häät: Vihkiminen kirkossa

torstai 1. syyskuuta 2016
Tässä ensimmäisessä osiossa saatte kuvia meidän vihkimisestä Tornion kirkossa ja samalla käyn selkokielisesti läpi vihkikaavan: mitä siihen kuuluu ja miten asia hoidetaan käytännössä. Me ollaan siis kummatkin ev.lut.kirkkoon kuuluvia :)

Kaikki kuvat: Oka Morikawa. Eka kuva ja lopussa muutama puhelinkuva, erotatte varmaan ne laadullisesti... :D


Kirkko varattiin syyskuussa 2015, mutta tammikuussa me vielä vaihdettiin Alatornion kirkosta Tornion kirkkoon. Vihkiminen sovittiin klo.15.00 ja me toivottiin meidän perhetuttujen pappia, mutta sain soiton seurakunnalta toukokuussa, ettei kyseinen pappi ollut tuolloin töissä. Kolmesta papista päädyimme Mari Ojalaan, joka soitti minulle kesäkuun alussa ja sovimme kirkkoharjoituksen hääviikolle keskiviikolle. Papin kanssa myös sovittiin samalle päivälle kanttorin tapaaminen. Kanttori vastaa kirkon musiikista, joten hänen kanssa piti vielä erikseen sopia musiikit ja virret. Eli jos toiveena on kaasojen yms. laulu tai esitys, siitä sovitaan kanttorin kanssa. Meidän onneksi sekä pappi että kanttori olivat hyvin suostuvaisia ja omalla tavallaan rentoja, joten heille sopi kaikki meidän ehdotukset, mutta musiikin pitänee olla kuitenkin kirkkoon sopivaa. Itse tapaamiseen kului yhteensä n.2h.

1-4kk ennen vihkimistä suoritetaan kihlaparin avioliiton esteiden tutkinta kirkkoherranvirastossa, joka siis käytännössä tarkoittaa vaan rippikoulun käynnin tarkastamista, edellisiä liittoja ja sitä, ettei olla sukua! Tämän voi tehdä myös netissä, mutta meillä meni koko käynnillä yhteensä 10min, kun täytettiin paperit, tarkistettiin kotiseurakunnat, rippikoulun päivät ja sovittiin kuulutuksista. Kuulutus sanottiin edellisellä viikolla sunnuntaina seurakunnan kirkossa, seuraavalla viikolla luki paikallislehdessä meidän nimet ja sitten seuraavalla viikolla vihittynä. Toki sanottiin juhlan jälkeisenä päivänä sunnuntain myös kirkossa. Nämä siis saa joko kieltää tai itse päättää, mitä ja milloin lukee/sanotaan. Itse todistusta meidän ei tarvinnut kenellekään toimittaa, koska vihkiminen tapahtui ihan kirkossa ja pappi sai sen suoraan itselleen. (Täältä voi lukea vielä tarkempia juttuja tästä asiasta.)

Löysin netistä myös hauskan ja selkokielisen sivun, mistä voi lukea lisää vihkimisestä kirkossa :)


Itse papin tapaamiseen tuli mukaan me, siskoni kaason roolissa ja isä, joka saattoi minut alttarille. Mukana on myös suntio, joka kertoi omasta roolistaan vihkimisen aikana. Ensin juttelimme kolmestaan papin kanssa sakastissa vastaten esim. Mitä rakastaa toisessa, missä ollaan tavattu, mitkä on tulevaisuuden suunnitelmat yms. joista pappi sitten kokosi kauniin puheen juuri meille. Tässä pitää myös ilmoittaa sukunimen muuttumisesta. Juttelun jälkeen harjoittelimme itse kävelyä, kaavaa alttarilla, istumiset, nousut ja uutena minulle: kun itse vihkimisen pääosuus eli tahtominen alkoi niin me Rikun kanssa käännyttiin vastakkain seisomaan ja saatiin katsoi toisiamme silmiin koko sen tilaisuuden ajan, sormukset vaihdettiin vastakkain yms. En ole aikaisemmissa häissä tätä käytäntöä nähnyt, mutta se oli oikein kaunis ja itse hetkessä todella jännittävä! 

Pappihan toki näytti merkkejä kokoajan, milloin polvilleen ja milloin ylös jne. Alttarille isän käsikynkässä oli mukava mennä ja ensin olin oikealla puolella, mutta kumarruksen jälkeen Riku nappasi mut kainaloon vaihtaen mut vasemmalle puolelle. Tällaisia pieniä yksityiskohtia jäi mulla kyllä mieleen, Riku ei muista koko vihkimisestä yhtään mitään, sitä jännitti NIIN paljon! :)

Samaisessa harjoittelussa sovittiin virsi 462, alku ja loppumusiikit, ja kerran kävely vielä musiikin kanssa. Ja se kävely on H-I-D-A-S-T-A, suorastaan löntystelyä!


Ennen vihkimistä aamu meni hiuksissa, meikissä ja yhteiskuvissa. Me nukuttiin eri paikassa, mutta kuvauksissa oli ihana nähdä toinen niin komeana ja vähän lievittää stressiä ennen vihkimistä. Sakastiin mentiin n.20min ennen vihkimistä ja 20sek ennen ovien aukaisua tuli viimeinen vieras sisään kirkkoon, joka nauratti mua ja isää oikein paljon. Sitten se oli menoa, kun ovi aukesi, olin pakahtua onnesta: "Nyt mennään ja nautitaan!" (Huomaatte varmaan sen mun hymystä...)

Vihkitoimitus etenee pääpiirteittäin seuraavasti ainakin Tornion seurakunnassa:
 • Johdantomusiikin aikana hääpari saapuu alttarille: Mie olisin halunnut tämän J.S. Bachin Preludi C-duurissa, mutta onneksi meidän kanttori ehdotti tätä Edward Elgarin "Land of Hope and Glory" Ja mie olin ihan rakastunut. <3 Alla kummatkin, meidän toiveena oli joku muu kuin Ruusunen, joka sekin kyllä on kaunis laulu.

 • Alkusiunaus
 • Papin johdantosanat
 • (Psalmi) on, jos haluaa pidennetyn kaavan! Tämän voi lukea myös kaaso tai bestman.
 • Vihkirukous
 • Raamatunluku, jossa meillä oli lyhyen kaunis osio: "Usko toivo ja rakkaus, mutta vahvin niistä on rakkaus."
 • Papin puhe vihittäville: Joka oli kaunis. Moni sanoi, että meidän pappi puhui nopeasti, mutta ainakin me Rikun kanssa kuultiin koko puhe niin eikös se ole tärkeintä..?
 • Kysymykset vihittäville ja sen jälkeen meidän kummipoika ja isompi veli toi bestmanille sormusrasian! Me oltiin koko loppuaika vastakkain, joka oli minusta aivan ihanaa ja sain pitää Rikua käsistä ja katsoa silmiin koko lopun toimituksen!
 • Sormusrukous: Sormuksien siunaaminen alttarilla. 
 • (Sormuslupaukset) jäi meillä pois, koska ei me oltaisi pystytty puhumaan siinä tilanteessa!
 • Avioliiton vahvistaminen on se virallinen julistus, lakiosio.
 • Aviopuolisoiden siunaaminen ja ensisuudelma!
 • Meidän kaasojen laulu, jonka minä itsepäisesti päätin: Christina Perri - A Thousand Years kaasojen laulamana ja soittamana. Alan aina itkemään kun muistelen tuota hetkeä. Miettikää: Tirautin vasta tässä vaiheessa ensimmäisen ja ainoan kyyneleen koko hääpäivänä! Vitsi olen niin tyytyväinen itseeni, etten itkenyt koko meikkiä pilalle jo vihkimisessä! Se jännitys ja stressi, joka oli ollut monta kuukautta jäi kokonaan pois heti mekon pukemisen jälkeen ja mun olo oli vaan niin onnellinen ja rauhallinen koko vihkimisen ajan. Hymyilin vain kauniisti koko päivän ja pakahduin onnesta <3 Kuten aikaisemmin sanoin: Rikua jännitti sitten kummankin puolesta, hyvä ettei se pyörtynyt alttarille, voi kuinka se oli hellyyttävä katsoa :')
 • Virsi 462, joka on varmaan yksi suosituimmista, mutta todella helppo ja kaunis virsi.
 • Yhteinen esirukous
 • Isä meidän –rukous
 • Siunaus ja lähettäminen
 • Päätösmusiikki, oli täysin outo, mutta ihana laulu uruilla. Meidän kanttori on kyllä taitava soittaja. :)

Me mentiin ulkokautta takaisin sisälle sakastin kautta ja katsottiin monitorista, että milloin porukka on pihalla. Katsoin tässä vaiheessa kelloa: 15.25.. REALY? Se meni niin nopeasti, että luulin koko jutun kestäneen jotain 5min :'D

Me haluttiin ehdottomasti yhteiskuva kirkon edessä, ettei se varmasti unohtuisi! (Siitä tuli ihan super hieno!) Sitten me ajeltiin mersulla vielä Rikun kanssa ottamaan muutama kuva ennen juhlapaikalle menemistä. Siitä jatketaan seuraavassa kirjoituksessa ja lupaan silloin vähemmän puhetta ja enemmän kuvia ;)

Vasta vihityt!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti