Huomenlahja: Norja 2/2

maanantai 26. syyskuuta 2016

Norjassa säävaihtelu on ihan uskomaton. Siinä mitä lähtiessä on sateista, saattaa muutaman kilometrin päässä paistaa aurinko. Siksi tulevissa kuvissa on paljon vaihtelua, vaikka ne olisi saman päivän aikana otettu! Ensimmäinen osa matkasta löytyy täältä. Nyt tiivistetään koko loppumatka yhteen, joten luvassa paljon kuvia!

Päivä 3: Lähdettiin Fausken suunnalta ajamaan Saltstraumenin ohi Valnesin lähistölle, jossa oli vesiputous metsän keskellä. Ensin satoi, sitten paistoi ja taas vesiputouksella oli pilvistä. Kaikki tämä alle 30min aikana, joten sää vaihteli todella nopeasti! :)


Olihan tuo nyt livenä todella kaunis paikka! Jouduttiin kävelemään autolta tuonne muutama kilometri. mutta oli kyllä sen arvoista. Kuvissa tuo ei näytä edes jyrkältä tai isolta, mutta pudotusta on kuiten 60m, joten kyllä tuolla alla tuli jo kylmä! Norjalaiset syö paljon leipää ja nämä itse tehdyt leivät on niin hyviä, että olen tehnyt niitä täällä Rovaniemellä jo kymmeniä kertoja! Kiitos ohjeesta! Kalastuksen jälkeen käytiin Rikun kanssa kahdestaan ajelemassa Bodøn keskustassa ja illalla uni tuli nopeasti!

Päivän kohokohta oli Saltstraumenin silta ja kalastaminen sillan alla! Saltstraumen on Bodøssä sijaitseva pieni salmi, jossa on erittäin voimakas vuorovesivirtaus. Virtauksen voima on jopa 40km tunnissa ja siihen syntyi pyörteitä veden voimasta. Se sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Bodøn keskustasta ja on kaunis paikka!
Päivä 4: Meillä oli tarkoitus lähteä vaeltamaan heti aamulla vielä viereisen vuoren huipulle. Sateen vuoksi päätettiin, ettei lähdetä liukastelemaan ja me jatkettiin Rikun kanssa matkaa. Tässä vaiheessa päätettiin, ettei lähdetä Bodøsta Lofooteille vaan mennään suoraan Narvikkiin maisemareitin kautta. Todettiin tämä ainoaksi järkeväksi, koska onneksi katsottiin Rikun työvuorolistaa ja työt alkoikin kaksi päivää aikaisemmin kuin luultiin.. Hups! :D


Todettiin siis, että seuraavat kaksi päivää menisi suurelti autossa istuen, että nähdään ja edetään matkassa mahdollisimman paljon! Se, mitä Suomessa on tottunut ajamaan suomen päästä päähän hetkessä ei ihan pätenyt Norjassa teiden ja pienten kylien vuoksi. Meillä tämän päivän matka oli 400km ja siihen meni koko päivä! Matkaan kuului yksi autolautta, josta nähtiin Lofooteille ja mitä pohjoisempaan mentiin, sitä jyrkempiä ja lumisempia vuoria nähtiin. Rikua alkoi jo ärsyttämään, kun halusin pysähtyä kokoajan kuvaamaan! Mutta suurimman osan jouduin tyytymään auton ikkunasta. 

Löydettiin heti ensimmäisen tunnin jälkeen ravintola, joka oli kauniin vesiputouksen vieressä. Paikka, jossa oli sodan aikana rakennettu ja asuttu vankina. Seuraavalla kerralla me kyllä otetaan retkikamppeet mukaan ja tehdään mahdollisimman paljon ruokaa itse teiden vieressä. Ne maisemat...

Lautta aikataulu kannattaa ottaa selville ja olla ajoissa paikalla! 1,5h matka Bognesista Lødingeniin kesti 1,5h, mutta itse lauttaa me odoteltiin vajaa tunti ja jos oltaisiin oltu vaikka 10min myöhemmin perillä niin ei oltaisi mahduttu mukaan!


Väsyneet matkustajat pääsi juuri ja juuri valoisalla ajalla Scandic Narvikiin ja odotettiin meidän huoneelta paljon enemmän. Saatiin alimman kerroksen huone, jossa näkymä oli ihan surkea. Mutta parasta oli se, että Narvikissa pystyi pelaamaan Pokemon Go:ta ja kerättiin tosi paljon erikoisempia pokemoneja! Sehän oli koko matkan tarkoitus! Juuri ja juuri saatiin ruokaa illalla ja huoneessa me makoiltiin ihan raatoina odotellen seuraavan päivän aamupalaa, jota me ei todellakaan haluttu missata! Eipä ole muuten graavilohta tullut ennen aamupalalla syötyä :D

Päivä 5. Viimeinen etappi lähdettiin ajamaan sateisessa säässä ja 500km vielä matkaa. Googlen mukaan matkaan meni vähintään 7h, joten ajamista tuli jälleen paljon. Ruotsin läpi ajaminen on tylsää, joten mentiin Narvikista Kilpisjärvelle ja sieltä Kittilään. Nyt kun ei ajeltu enää meren vieressä, maisema oli välillä jopa puuduttavan tasainen, mutta viimeiset 50km ennen Suomeen paluuta oli aivan huikean näköinen ranta. Vielä lähempänä suomea suuri vesiputous ja aivan ihana eväspaikka, tosin jyrkänne oli ihan liian jyrkkä meille.


Jos joku sattui seuraamaan minun Snapchattia Kilpisjärvelle saapumisen jälkeen niin se oli kaikkea muuta kuin positiivinen! Meillä oli kova nälkä, ruokapaikkoja tasan yksi ja siellä oli sähköt poikki koko kylässä! Tämähän tarkoittaa sitä, ettei saatu muuta lämmintä ruokaa kuin lihapullia ja pottuja, WC oli käyttö kiellossa ja mulla ihan jääääätävä tarve päästä vessaan! Ei auttanut itku, nälkäisenä syödä sitä, mitä tarjotaan ja ajaa lähimmälle puskapissalle kylän ulkopuolelle. :D

Aurinkoisen Kilpisjärven jälkeen Kittilässä satoi ja salamoi, joten kotiin paluu oli väsyttävä. Norjaan haluaisin lähteä uudestaan vaikka heti. Ja päästä vaikka sinne Lofooteille saakka! Tämä pienimuotoinen häämatka tuli siis tarpeeseen ja jos vain mahdollista niin heti vaan matkalle! Häästressi vähenee ja odotan jo kovasti, millainen "oikea häämatka" saadaan tehtyä ensivuonna! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti