Lento Qatariin, miltä näytti Doha?

tiistai 19. kesäkuuta 2018

Viime perjantaina stratattiin meidän kesälomamatka kohti Indonesian Balia, mutta matka ei mennyt ihan sujuvasti. Lennettiin ensin Kemistä Helsinkiin, jossa meillä oli nopea alle 2 tunnin vaihto. Passintarkastuksen jälkeen menimme odottamaan lentoa, kunnes meidän nimi kuulutettiin. Mulla oli jo valmiiksi kamala pahoinvointi ja stressi koko matkasta (edellisenä yönä unta alle 2 tuntia..) niin mulla jännitti tuo kuulutus! Onneksi virkailija vain kyseli meidän matkatavaroiden numerot niin saatiin laukut ajoissa lennolle. 

Qatarairways osottautui kyllä heti kättelyssä parhaimmaksi lentoyhtiöksi ikinä! Moderni uusi kone, jossa oli mm. himmenevät ikkunat! Palvelu erinomaista ja meillä sattui vielä niin hyvä tuuri, ettei meidän vieressä istunut ketään. Lento Helsingistä keski 5 tuntia 30 minuuttia.


Qatarin lentokenttä oli iso. Paikan ihmettelemiseen sai kulumaan aikaa ja kentän keskellä oli 7 miljoonan nalle lampun alla. Päällä mulla oli pitkä jumpsuitti ja pitkähihainen paita, koska maassa on pukeutumisen suhteen tiukat säännöt islamin uskonnon vuoksi. Lentokentällä nähtiin naisilla 12 olkapäät ja 9 paljaat polvet, eli aika hyvin ihmiset kuiten pukeutui säädyllisesti. Rikulla oli farkut (kun ei omista muita pitkiä housuja) ja t-paitaan. 

11 tunnin vaihdon vuoksi päätettiin lähteä tutustumaan Dohan kaupunkiin. Mietimme ensin itsenäisesti taksin ottamista, mutta päädyttiin Qatarairways bussiin, joka oli paras valinta. Kierros maksoi yhteensä 25 dollaria ja kesti 3 tuntia.


Matkassa meitä oli noin 20 henkilöä. Passintarkastuksessa ja viisumin haussa mulla sattui pieni moka, kun jouduin kauas Rikusta. Ensin vartija ohjasi mut suljetulle portille, josta menin seuraavalle ja sitten siinä alkoi tietokone piipittään ja joudun palaamaan takaisin toiselle virkailijalle.. Vähänkö mua hävetti ja olin vielä väsymyksen vuoksi todella punainen kasvoista.. No siitä selvittiin ja saatiin viisumi maahan! Mentiin ulos ja opas kertoi lämpötilaksi "vain +43 astetta" kovan tuulen kera. Kuuma ja kuiva ilma tuli heti vastaan, mutta meitä odotti ilmastoitu bussi, joka lähti matkaan auringonlaskun aikaan kello 18.00.

Qatar on turvallinen maa matkustaa ja se on yksi maailman rikkaimmista valtioista. Siellä ei tarvitse pelätä varkauksia, koska siitä saa kovan tuomion. Uskonto näkyi jo lentokentällä ja juuri samaisena iltana ramadan loppui, joten ihmisiä oli liikenteessä normaalia enemmän. Bussilla pysähdyimme ensimmäisenä museon lähelle satamaan, josta näki komean auringonlaskun. Ruuhkaa oli kuiten sen verran paljon, ettei ehditty saada siitä kunnollista kuvaa.


Rikulle tämä oli ensimmäinen vierailu arabimaassa (jos Turkin Alanyaa ei lasketa). Muistelin tiettyjä sääntöjä ennen maahan menemistä, mitä noudatimme Dubain matkalla 10 vuotta sitten. Qatarissa ja muissa islamimaissa ei saa kävellä käsikkäin tai osoittaa hellyyttä julkisesti. Meidän ainoa läheinen kontakti oli kuvan ottaminen yhdessä, muuten kävelin Rikun takana tai vähän kauempana. Välttelin katsomasta miehiä silmiin, mutta se onnistui helposti väsyneellä olemuksella. Mulla oikein hävetti yhden meidän pariskunnan puolesta, jotka pussaili ja halailivat yleisillä paikoilla.

Doha oli itsessään keskeneräisen näköinen, Dubain ja Shanghain jälkeen ei säväyttänyt niin paljon. Kuvassa maisema pilvenpiirtäjille näyttää kaukaiselta, vaikka todellisuudessa ne oli ihan komeasti näkösällä. Auringonlaskun jälkeen kun valot syttyi, maisema oli paremman näköinen. Matka jatkui bussilla pilvenpiirtäjien vierestä kohti diplomaattien alueelle, jossa ei saanut kuvata ollenkaan. Jos oltaisi menty omalla kyydillä niin tuskin olis tiedetty moista ja jouduttu jopa vankilaan. Sen tiesin, että naisien kuvaaminen on ehdottomasti kielletty.


Ensin nähtyämme mm. sheikin tulevan kodin ja muita maamerkkejä saavuimme Katarin moskeijalle, joka oli myös täynnä ihmisiä. Lähelle rakennettiin myös suuren suurta kauppakeskusta, joka näytti ulkoapäin massiivisen suurelta! Viereen tuli myös lasten lelukauppa, joka oli lahjapaketin mallinen. Siitä ei valitettavasti kuvaa saanut, mutta muutama kuva otettiin nikonilla moskeijan alueella.

Sitten menimme ns. tosi rikkaiden alueelle, jonka nimeä en muista. Siellä oli kalliita merkkiliikkeitä ja mm. ferrarin myymälä. Tämä alue oli jo selvästi vanhempaa, eli valmiin näköistä. Tykkäsin Dubaissa vanhasta kaupungista, mutta tällä kierroksella ei sen tyyppisessä vierailtu.


Tässä vaiheessa mulle iski väsymys vähäisen unen takia ja palattiin takaisin sataman viereiselle Souk Waqif alueelle. Sinne pysähdyttiin 30min, mutta me käveltiin koko ostosalue kymmenessä minuutissa läpi. Siellä myydään paikallisia tuotteita kuten mm. mausteita, vaatteita ja ruokaa. Syy pikaiselle visiitille oli se, että mie en pidä ihmispaljoudesta ja ihmisten katseiden määrä korostui siellä ihmisten keskellä. Muutaman kerran ihmiset selkeästi osoitti meitä, joten todettiin paremmaksi mennä bussiin odottamaan. Mulle kun tällaiset alueet oli ennestään tuttuja Dubain reissulta.

Vierailu Dohassa oli mielenkiintoinen, ainutlaatuinen, mutta mulla oli suuremmat odotukset. Tällä kertaa liika googlettaminen ei ollut paras vaihtoehto ja valitettavasti väsyneenä en pystynyt olemaan stressaamatta matkaa. Lentokentällä ruuan jälkeen kirjaimellisesti nukahdin pystyyn ennen Denpasarin lentoa, joka lähti yöllä 2.30 ja seuraavan 10 tunnin lennosta nukuin 7 tuntia ilman minkäänlaista mielikuvaa syömisestä tai muusta ympäristöstä.

Ennen Balille saapumista jouduimme holdaamaan ilmassa, koska kiitotie oli hetkellisesti suljettu. Aika meni maisemia ihaillessa ennen kentälle saapumista, jossa odotti noin tunnin mittainen passintarkastus. Onneksi meidän kone laskeutui ensimmäisten joukossa, koska meidän taakse kertyi jonoa vielä monen tunnin edestä.


Saatiin rinkat nopeasti hihnalta ja ehjänä kohteeseen. Lentokentällä odotti majapaikan omistajan poika, joka oli varmasti joutunut meitä odottamaan muutaman tunnin. Paikallista aikaa illalla kello 20.00 saavuimme viimein unelmien Ubudiin.

Täällä ollaan viihdytty ja nautimme vielä paljon lisää kolmen viikon ajan. Palaillaan pian!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti