Elämän mullistava siivous

torstai 2. helmikuuta 2017
Kirjoittelin näin keväällä Oulussa 2016! Hassua, etten koskaan saanut kirjoitettua tätä loppuun ja julkaissut tätä. Muuton jälkeen ns. Marittaminen jäi vähän sivuun ja kotona asumisen takia koin sen mahdottomaksi. Nyt kun uusi muutto on edessä niin arvatkaas mikä "Maritus" tässä taloudessa on menossa juuri parhaillaan! Eli oikein ajankohtainen teksti!

Valon alkaessa lisääntymään lähes jokaisella iskee jonkin sortin kevätsiivous tähän aikaan vuodesta.. Mulla siihen meni kokonainen kuukausi, mutta se kannatti! (2016)


Alkuvuodesta (2016) mun kaveri Emma kertoi mulle pinkistä kirjasta, jossa käsitellään siivousta: Marie Kondo, Siivouksen elämänmullistava taika. Olin ihan että TÄ, mitä sä höpötät? mutta liityin sitten facebookissa KonMari suomi -ryhmään. Ensin ajattelin olevani väärässä paikassa, koska ryhmän kyselyn mukaan suurin osa "Marittajista" oli 30-50 vuoden ikäisiä. Olin siis selvästi nuorimmasta päästä! Tästä huolimatta innostuin tästä projektista niin paljon, että meinasin revetä housuista! Olisin voinut aloittaa siivouksen heti, mutta tämä koko prosessi aloitetaan lukemalla kirja. Olin helmikuussa tehnyt asuntoon "suursiivouksen", joka päätyi samalla tavalla kuin kaikki muutkin siivoukset: Muutaman viikon päästä asunnossa hallitsi taas kaamos. Joten kirjan lukeminen alusta loppuun on ehdottoman tärkeää, jotta tältä vältyttäisiin. 

"KonMarin ideologia on lyhyesti se, että tehdään kerralla kunnollinen siivous, jonka jälkeen kodin siistinä pitäminen on vaivatonta. Kaikki nojaa pitkälti siihen, että omistamme liian paljon tavaroita. KonMari neuvoo luopumaan kaikesta, joka ei tuota iloa. Kun omaisuuden karsinta tehdään kriittisesti ja kunnolla, on koti siivous- ja järjestelyoperaation jälkeen hyvää mieltä tuovien esineiden ja asioiden paikka. On samalla huojentavaa ja pelottavaa tajuta, miten paljon tarpeettomat ja tunteita herättämättömät asiat syövät kodistamme energiaa." (Lainaus Hiekkaleikkejä-blogista)

Aloitin inspiroimaan mielessäni kodin, millaisessa haluan elää ennen muuttoa. Mutta suurempi inspis lähti siitä, että haaveilen helposta muutosta. Siitä, etten vie täältä asunnosta mitään turhaa uuteen asuntoon. Semmoinen muutto, ettei mun tarvitse kertaakaan etsiä tavaroita muuton jälkeen vaan jokaisella olisi oma laatikko ja kaikki olisi helposti löydettävissä. En siis vielä järjestänyt tätä kotia unelmien kuntoon vaan tein tavallaan etukäteen raivausta tulevaisuuteen. 


Aloitin koko projektin heittämällä kaikki näkyvät roskat roskiin. Kuitit, laskut ja pienen pienet paperit, joita tahtoo kertyä vähän joka tasolle ja joka paikkaan. Löysin netistä huomattavasti projektia helpottavan listan, jota aloin noudattamaan orjallisesti. Kirjan lukemisen jälkeen järjestin tekemiseni niin, että sain vedettyä koko projektin mahdollisimman yhtenäisesti läpi.

Erikoisen tästä projektista tekee sen, että kaikki levitetään aina kasvojen eteen ihmeteltäväksi. Aluksi tämä tuntui hassulta, mutta pian huomasin, että se on erittäin toimiva tapa. Se, mitä et löydä silloin tai myöhemmin huomaat "unohtaneesi" tarkoittaa sitä, että ne laitetaan suoraan pois. Kuulostaa jopa raa'alta, mutta todellisuus on se, että jos jotain ei muista niin sitä tuskin tulee tarvitsemaan. 

Koko projekti aloitetaan vaatteista. Ne käydään läpi aina vaate kerrallaan ja heitetään epämiellyttävät pois. Vaatteet viikataan omalla (mahtavalla ja älyttömän toimivalla!) tavalla ja saadaan vaatekaappiin monta tyhjää hyllyä lisää. Vaikka alusvaatteiden viikkaaminen kuulostaa jopa hullulta niin sukissa tämä viikkaaminen toimii erityisen hyvin. Alla oleva sukka kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa:

1. Kaikki lattialla                                    2. Muka järjestyksessä kahdessa korissa                 3. Järjestettynä yhdessä korissa.
Viikkaamisen hyvä puoli on se, että kaiken näkee yhdellä silmäyksellä! Tuosta parin kuukauden takaisesta siivouksesta toki oli apua ja osa vaatteista oli edelleen kauniisti viikattuna. Osa kategorioista oli heittämällä tehty kun suurin karsiminen oli jo valmiiksi tehty. Joitain tavaroita oli niin paljon, etten saanut kaikkia edes otettua samaan kuvaan! Mutta heittämällä helpoin oli vaatteiden, kenkien ja laukkujen karsiminen, koska olen karsinut niitä vuosien aikana jo vähemmäksi ja jokaisella on jokin käyttötarkoitus :)Se miten ennen on mennyt huone kerrallaan, tässä tarkoituksena on käydä tavara lajitelma kerrallaan. Aloitetaan vaatteista ja lopetetaan valokuviin. Poistetaan kaikki tavara, joka ei tuota iloa.

Kylpyhuone oli periaatteessa ensimmäisenä valmis ja vaikka olin mielestäni karsinut sieltä paljon pois niin yli puolet purkeista silti sai häädön. Nyt siellä ei varmasti ole yhtään yli vuoden vanhaa purkkia tai sellaista, jota en käyttäisi 100% varmuudella! Tämä osuus oli mulle yllätys, koska mielestäni mie kuiten laittaudun suhteellisen vähän ja kaapissa oli niin paljon purkkeja... Vähemmälläkin pärjää!

Enempää kuvia en sitten projektista ottanut, koska tavarat muutti tuolloin asumaan laatikoihin!


Voin kertoa näin vuoden myöhemmin, että tämä siivous oikeasti TOIMII! Sain Oulusta muutettua Rovaniemelle niin helpolla muutolla, että todellakin se kaikki kirppistely ja tavaran myyminen oli sen arvoista! Kolme ihmistä Rovaniemen päässä suoritti auton tyhjentämisen muutamassa tunnissa ja tavarat löysi paikkansa! Parhaiten mulla on jäänyt käytäntöön vaatteiden viikkaaminen ja edelleen tänäkin päivänä on sukat suorana ja vaatteet kerällä! Rakastan sitä, että vaatteet on helposti nähtävillä! :)

Nykytilanne täällä Rovaniemellä on se, että täällä on periaatteessa puolet enemmän neliöitä täytettäväksi ja se on osoittautunut mulle vähän turmioksi.. Liika kotona oleminen on tuonut tyhjiön täyttämisen tarpeen, eli olen raahannut tänne asuntoon niin paljon turhaa tavaraa ilman sitä kiinnostusta luopua vanhasta.. Meitähän asuu täällä kaksi, joten siihen tavaran määrään on tullut paljon muutosta sitten Oulussa asumiselle. Riku aina ihmettelee mun kaappien siivoamista, mutta kyllä se vielä joskus sen ymmärtää!

Mun mielestä nämä kirjat (pinkki ensimmäinen osa, valkoinen on jatko-osa!) avaa hyvin sen ajattelun materiaalille ja sen omistamisen tarpeelle. Onko tarvetta omistaa 30. kenkäparit tai kuutta eri talvitakkia. Tai tarviiko niitä astioita olla kaapissa 12 hengelle, kun asutaan kahdestaan? Mulle puhdas ja siisti koti on erityisen tärkeässä asemassa jaksamisen kanssa ja mulla oikein ahdistaa katsoa nyt keittiöön, kun töissä ollessa mulla jää aina tuo kodin puhtaus vähän vähemmälle... Eri asia jos täällä olisi kaksi ihmistä 24/7, mutta pian tämä tilanne muuttuu!

Mulla on kuiten sen verran noussut omistamisen halu uudelle tasolle, etten ole koskaan ennen ajatellut moista! Nyt kun suunnitellaan tulevaisuudessa oman asunnon ostamista niin tullaan varmasti pitämään siitä ihan täysin erilaista huolta kuin vuokra-asunnoista. Siellä kun on lupa tehdä remonttia, jos seinän värit häiritsee. Jos keittiö ei miellytä niin sen voi laittaa kokonaan uusiksi! Jos tuntuu, ettei ole tarpeeksi tilaa säilytykselle niin sitä saa helposti lisää! Vuokralla tällaiset asiat jää yleensä haaveiluksi ja keskittyy vain siihen, ettei riko mitään! On se "oma" kuitenkin niin eri asia, että en malttaisi millään mennä enää vuokralle asumaan tai raahata tavaroita laatikoihin muutamaksi kuukaudeksi ja asua matkalaukussa! Vielä kerran sen kestää, mutta toivottavasti pääsen pian vielä "marittamaan" sellaisen asunnon, missä asun enemmän kuin vuoden kerrallaan!


PS. Vlogin puolelle julkaistu jo kaksi videota, höpinää ja löpinää 8 viikon haasteesta :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti